Udruga spinalno ozlijeđenih SDŽ organizirala izložbu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: svibanj 16, 2018 |

Splitsko-dalmatinska Udruga spinalno ozlijeđenih organizirala je drugu po redu skupnu izložbu svojih korisnika. Likovna radionica  pri ovoj udruzi osnovna je 2011. godine na inicijativu predsjednika Nenada Gaćine s ciljem socijalizacije osoba s invaliditetom, iz potrebe da se barem na kratko zaborave problemi i da se kroz druženje crta, slika i nešto nauči.

 

Ovom drugom skupnom izložbom predstavlja se devet slikara s 38 slika u tehnikama suhog pastela, laviranog tuša, akvarela, tempere, akrila i ulja. Izlažu Gordana Ančić, Maša Bulatović, Emica Domazet, Desa Kardum, Dragica Katunarić, Ilijas Osmankić, Ljubica Renić, Branka Smoje i voditeljica Vera Sinovčić.

Slike su tople, pune Sunčeva svjetla, optimizma. Iz njih mirišu maslina, brnistra, lavanda i more. Ove radionice članovima udruge jako puno znače.

 

Iako se splitska Udruga spinalno ozljijeđenih izborila za kvalitetan i dobro opremljen prostor, potpora nadležnih institucija i društva općenito još uvijek nije na primjerenoj razini.

 

U Splitsko – dalmatinskoj županiji živi oko 65 tisuća osoba s invaliditetom , što znači da one čine gotovo 15 posto ukupnog stanovništva županije. U Srednjoj Dalmaciji živi dva posto svih Hrvata sa stopostotnim invaliditetom. Najčešće su to osobe s višestrukim zdravstvenim problemima i to uglavnom lokomotornog sustava. Stoga, potrebe su velike, upravo kao i barijere na koje osobe s invaliditetom nailaze u svom svakodnevnom životu, a koje trebamo srušiti što prije.