U Trnju se nastavljaju muke legalizacije

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 23, 2016 |

Generalni urbanistički plan Grada Zagreba utvrđuje temeljnu organizaciju prostora. Njegove izmjene i dopune, koje se trenutačno nalaze u javnoj raspravi, odredit će budući izgled glavnog grada. No najviše pozornosti GUP pobuđuje u Gradskoj četvrti Trnje. Najnovijim izmjenama i dopunama samo se djelomično rješavaju njihovi problemi. Naime, izmjene i dopune GUP-a rješavaju problem u dijelu Starog Trnja i Cvjetnog naselja jer je izvršena prenamjena prostora iz društvenog u mješovito, stambeno-poslovno, što će stanarima, kojih je oko sto, omogućiti legalizaciju objekata.

 

No dok je riješen problem jednog dijela te Gradske četvrti ostaje pitanje što je s objektima koji se nalaze na trasi kroz koju se, nekad u budućnosti, predviđa izgradnja prometnice. Vlasnici tih nekretnina, naime, svoje objekta ne mogu legalizirati. Što će s njihovim kućama biti, trenutačne izmjene i dopune GUP-a ne rješavaju.

 

Kolike to probleme predstavlja stanovnicima Trnja najbolje zna nezavisan vijećnik Krešimir Končić (nezavisan) koji se upravo zbog tog problema politički aktivirao. “Veliki problem je buduća prometnica Prisavlje, širine 37 metara, koja bi trebala ići od HRT-a do Držićeve ulice i koja obuhvaća 109 vlasnika. Tih 109 ljudi već 50 godina ništa ne može sa svojim objektima i vlasništvom jer im je ucrtana cesta i oni su blokirani”, ističe Končić.

 

Već generacije vlasnika pokušava riješiti taj problem, no neuspješno. Vijećnik Končić objašnjava kako je došlo do problema. “Ovdje se ne radi o bespravnim objektima jer su oni na tom prostoru dulje od sto godina. Onda su došli neki urbanisti te po objektima ucrtali ceste”, ističe. Vijeće Gradske četvrti Trnje stoga je donijelo zaključak kojim traži se da se stvori fond za obeštećenje iz kojeg bi se isplatili vlasnici kojima sad prijeti rušenje objekata. Svi članovi Vijeća složili su se i da se postavi rok za obeštećenje, i to od dvije godine. U svom zahtjevu bit će uporni, napominju, dok predsjednik Vijeća Ivan Bare (SDP) ističe da je situacija rješiva, samo kad bi bilo političke volje.