U Splitu se sastali načelnici hrvatskih općina

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: kolovoz 28, 2015 |

Udruga općina okuplja 285 općina iz svih hrvatskih županija. Nedvojbeno je da je pred hrvatskom lokalnom samoupravom zahtjevno razdoblje koje će biti obilježeno raspravom o nizu važnih pitanja. Općine će biti primorane iznositi zajedničke stavove, a ut ome bi im trebala pomoći Udruga općina. Kako osnažiti udrugu i uskladiti stavove u borbi za boljitak i opstanak, načelnici općina danas su raspravljali u Splitu.

 

U predizborno vrijeme uvijek je interesantno razgovarati o reformama jedinica lokalne samouprave, te kako ih napraviti efikasnijim i učinkovitijima. To je ujedno i tema današnjeg sastanka svih prisutnih načelnika koji su se okupili u prostorijama županije.

 

Ono što je od samog osnutka Udruge priorite, jest brži razvitak pojedinih općina.Uloga općine je da se naprave prostorni planovi, urede infrastrukturna riješenja i stvore uvijeti za investicije i otvaranje radnih mjesta.

 

U 428 općina koje se nalaze u ruralnim sredinama živi 1.300.000 stanovnika što je 30% populacije RH, a proračuni oćina se iz godinu u godinu sve više smanjuju.

 

Jedan od ciljeva ovog sastanaka ali i rada Udruge je da se sve općine ujedine jer se jedino zajedničkim snagama mogu postizati kvalitetni rezultati. Za sada je od 39 općina koje se nalaze unutar SDŽ, 23 su članice ove udruge. Cilj je da se ostatak općina uključi u rad udruge jer se na taj način puno jednostavnije dolazi do Vlade i Resornih ministarstava, a time bi se problemi mogli brže i efikasnije riješavati.