U rad pušten novi digitalni mamograf

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: listopad 17, 2016 |

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Dr.Andrija štampar u rad je pušten novi digitalni mamograf, koji će svim ženama omogućiti precizniju i ugodniju pretragu, čime će se spasiti ljudski životi.

 

‘Ovdje smo postavili digitalni mamograf, jedan od najmodernijih uređaja u Zagrebu, aparat koji nije bio tako star, tri godine star, a sada na obadva mjesta imamo izvanredno kvalitetne aparate i što je najvažnije svake se godine spasi najmanje dvadeset do trideset ljudskih života.’rekao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar.’

 

Grad Zagreb već dvanaest godina provodi program preventivne mamografije za žene s područja Zagreba, s ciljem prevencije raka dojke, odnosno, otkrivanja bolesti u što ranijoj fazi kada su dijagnostika i liječenje jednostavniji i znatno uspješniji.

 

‘200 Zagrepčanki umire godišnje od raka dojke, preko tisuću u Hrvatskoj, a u zadnjih 12 godina pregledano je više od 42 tisuće žena, a prvi put kad su išle na mamograf 42 posto’, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

 

U sklopu programa preventivne mobilne mamografije, godišnje se mamografski pregleda oko 4500 žena, čiji je cilj prevencija bolesti, tj. njeno otkrivanje u što ranijoj fazi kad su dijagnostika i liječenje jednostavniji i znatno uspješniji.

 

‘Kad kažemo preventivna mamografija, mislimo da na nju pozivamo zdrave žene. Preventivno, gdje bi prvi pregled trebao započeti sa 40 godina i upravo naš program je dizanje svijesti žena da s 40 godina prvi put naprave mamografiju i da tijekom cijelog života kontinuirano taj pregled obavljaju barem svake dvije godine’, poručila je voditeljica Službe za epidemiologiju NZZJZ ‘Dr.Andrija Štampar’ doc. dr. sc. Vanja Tešić.

 

 Prema posljednjim podacima registra za rak, 2014. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 2644 oboljelih žena, a pri liječenju bilo kojeg oblika raka, najvažnije je rano otkrivanje.