U Letovaniću situacija pod kontrolom

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 25, 2015 |

Stanje na području Letovanića, gdje Kupa doseže maksimum, je pod kontrolom. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava a mobilne crpke velikog kapaciteta neprekidno u pogonu u Letovaniću i Žažini, kako ne bi došlo do većeg plavljenja zaobalnih voda.

 

Sve radnje koje su trebale biti poduzete kako bi se spriječile poplave širih razmjera na području Letvanića su poduzete. Takozvanim jumbo vrećama zatvoren je Obedski kanal a sve dežurne službe danonoćno su u pripravnosti.

 

“Nadam se da neće biti većih problema ukoliko ne bude ekstremnih padalina.”, kaže načelnik Općine Lekenik Ivica Perović. Tatjana Dovranić Kardaš, voditeljica VGI “Banovina” Sisak: “Još uvijek ovdje možemo očekivati porast vodostaja za koji centimatar no vodeni val je za 80 centimetara manji od maksimuma zabilježenog krajem protekle godine tako da ne očekujemo iznenađenja.”

 

Načelnik Općine Lekenik ističe: ” Ja se nadam da će se mjerodavni, prvenstveno Hrvatske vode i HAC konačno pokrenuti jer ovo nam je četvrta poplava u zadnjih godinu dana, te da će se osigurati sredstva kako područje općine ne bi bilo ubuduće plavljeno.”

 

Načelnik očekuje i rješavanje problema plavljena naselja uz dionicu autoceste Zagreb-Sisak. Iako je u protekla tri dana na ovom području palo kiše koliko iznosi mjesečni prosjek, veći problemi se ne očekuju ni nizvodno, na sisačkom području.

 

Zbog šteta na poljoprivrednim kulturama načelnik Perović će od sisačko-moslavačkog župana, koji je također obišao područje Letovanića, tražiti proglašenje elementarne nepogode.