U Kutini se održava 23. MoslaVina

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 28, 2016 |

U Kutini se ovog vikenda održava 23. Izložba vina Hrvatske i vina izvornih sorti. Organizatori, kutinska Udruga vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ i Turistička zajednica Kutine, još prije njena početka nisu krili zadovoljstvo, budući je na izložbu stiglo 247 uzoraka vina, što je gotovo 120 uzoraka više nego prošle godine. Svečanom otvorenju nazočio je veliki broj ljudi koji su izravno ili neizravno povezani s vinskom kapljicom.

 

Posebnost ove izložbe je da su na njoj zastupljene sve vinogradarske regije Hrvatske. Vinari su na izložbi pokazali ono najbolje što imaju. Gradonačelnik Kutine smatra da je ova izložba napravila bitan pomak ka stvaranju kvalitetnog vina koje se može ponuditi na tržištu, i taj bitan pomak je sada nadograđen i sa turističkom atrakcijom koju stvaramo od škrleta. Župan Sisačko-moslavačke županije, Ivo Žinić, istaknuo je da podržava ovakve manifestacije, koja je ujedno i turistička atrakcija.

 

Župan Žinić je dodao da je Županija u zadnjih 15-ak i više godina uložila značajna sredstva u vinogradarstvo kroz poticaje za kupovinu sadnog materijala, a pogotovo naše autohtone sorte – škrlet. Krunoslav Karalić, pomoćnik ministra poljoprivrede, čestitao je organizatorima na organizaciji izložbe, koja za cilj ima promociju izvrsnosti i kakvoće u proizvodnji vina. Od 247 pristiglih uzoraka, jedan je ocijenjen velikom zlatnom medaljom, njih 56 zlatnom, 92 srebrnom, 61 s brončanom.

 

Na samom otvorenju ovogodišnje izložbe proglašena su najbolje ocijenjena vina, te naljepnica. Među nagrađenima je i Poljoprivredna zaduga „Maslina i vino“, koja se na izložbi predstavila crljenkom, jednom od izvornih sorti.Što se tiče naše autohtone sorte-škrleta, najbolje ocijenjeni škrlet je onaj Vinarije Mikša. Iz vinarije Florijanović dolazi najbolje ocijenjeno vino mješavine sorti, najbolje ocijenjeno vino ostalih sorti je iz Vinarstva i podrumarstva Cmrečnjak, dok najbolje ocijenjeno predikatno vino dolazi iz Vinarije Bodren.

 

Najbolja naljepnica ovogodišnje izložbe je ona Kutinčanina, Hrvoja Košutiča. Recimo kako su na ovogodišnjoj izložbi bili i uzorci vina iz Mađarske, Bosne i Hercegovine, te Makedonije. A upravo je Veleposlanstvo Makedonije u Hrvatskoj jedan od pokrovitelja ovogodišnje izložbe, pa je tim povodom izložbi nazočila i veleposlanica Makedonije u Hrvatskoj, Njezina Ekselencija, Daniela Karagjozoska.