U Kutini predstavljeni rezultati ESIF zajmova i program Poljoprivrednik

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: listopad 13, 2017 |

Posljednjih godinu dana HAMAG-BICRO u Hrvatskoj provodi program ESIF Mikro i Malih zajmova. U tom razdoblju odobreno je 518 zajmova ukupne vrijednosti od gotovo 142 milijuna kuna, te su izdana jamstva u iznosu od preko 105 milijuna kuna, rečeno je između ostalog na predstavljanju rezultata programa ESIF, održanom u Kutini.

 

Naime, predstavnici Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, u prisutnosti predstavnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, te Ministarstva poljoprivrede, u Kutini su predstavili rezultate programa ESIF Mikro i Malih zajmova. Vjeran Vrbanec predsjednik Uprave HAMAG-BICRO istaknuo je da se na taj program javilo preko tisuću poduzetnika za zahtjevima. Odobreno ih je nešto više od 550, u iznosu od gotovo 142 milijuna kuna po kamati od 0.5 do 1.5 %. Vrbanec je dodao da su u povlačenju sredstava Fondova Europske unije i konkretno ESIF Mikro i Malih zajmova u prvom redudobre Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska županija, te Grad Zagreb. Mario Antonić – državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva,poduzetništva i obrta istaknuo je kako brojnost posjetitelja na predstavljanju u Kutini svjedoči da interesa ima, te da su poduzetnici općenito zainteresirani da upoznaju koje su im mogućnosti financiranja na raspolaganju, pogotovo one lakše mogućnosti financiranja. Inače, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO istaknuo je da je Kutina izabrana s razlogom za predstavljanje rezultata ESIF zajmova, i to zato što su prepoznali da poduzetnici s područja Grada Kutine imaju problem u privlačenju sredstava koja se danas doista na dohvat ruke. Zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak istaknuo je nadu da će se u sinergiji programa financijskih instrumenata o kojima se čulo nešto više, te s financijskim potporama Sisačko-moslavačke županije u obliku poticajnih mjera u gospodarstvu i isto tako u poljoprivrednim potporama doći do jednog povećanja poduzetničkih aktivnosti, do povećanja poljoprivredne proizvodnje i naravno onoga što je svima jako važno,a to je očuvanje postojećih radnih mjesta i isto tako stvaranje novih radnih mjesta.

 

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić posebno je zadovoljan što je ovako jako izaslanstvo u kojemu su ljudi koji znaju kako najbolje pomoći gospodarstvu, malim poduzetnicima i OPG-u, posjetili Kutinu. Babić je dodao da je prije skupa održan radni sastanak u kutinskoj Gradskoj upravi gdje su gosti upoznati o namjeri Kutine da proširi svoje poduzetničke zone, te izgradi novu industrijsko-logističke zonu na ulazu u Grad Kutinu, gdje se počinje graditi pristupna cesta što je investicija od 17 milijuna kuna.Ovom prigodom kutinski poduzetnici i obrtnici iz prve su ruke mogli doznati koje im mjere poticaja i zajmova stoje na raspolaganju. Osim rezultata programa ESIF pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić predstavio je i novi nacionalni jamstveni program pod nazivom „Poljoprivrednici“, koji je namijenjen onima koji ulažu u poljoprivredu.