U četvrtak prosvjeduju željezničari

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: srpanj 14, 2015 |

Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat infrastrukture HŽ u četvrtak će prosvjedovati pred zgradom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, a kako bi upozorili na, za željeznicu, pogubni zastoj u obnovi i modernizaciji pruga te na neprimjeren način otpuštanja i zbrinjavanja radnika.

 

Od Hrvatskog Sabora i Vlade Republike traže da donesu obvezujući Program obnove željezničkih pruga, što je pretpostavka za povratak roba i putnika na vlak, čime bi i za Pružne građevine bilo osigurano dovoljno narudžbi. Traže da se premjesti Službu za EU projekte iz HŽ Infrastrukture u određenu državnu agenciju, kako bi Pružne građevine mogle sudjelovati u projektima koje sufinancira EU.

 

Od Uprave Pružnih građevina traže da se prema sredstvima za restrukturiranje osiguranih kreditom uz državno jamstvo, napokon počne odnositi odgovorno, kao i nastavak Kolektivnog pregovaranja, s ciljem utvrđivanja kriterija za izlučivanje viška radnika, kao i postizanja ušteda kojima bi se osigurala stabilnost poslovanja tvrtke i sačuvala radna mjesta.