Turistički rezultati u prvih 5 mjeseci ove godine

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 6, 2016 |

Pred Srednjom Dalmacijom još jedna je rekordna turistička sezona. Što nas čeka u špici, ali i nakon nje, provjerili smo kod prvog čovjeka splitsko-dalmatinskog turizma, Joška Stelle.

 

Turistički djelatnici Splitsko dalmatinske županije imaju razloga za zadovoljstvo. Najnoviji podaci informacijskog sustav za prijavu i odjavu turista E visitor, pokazuju da turizam srednej Dalmacije i dalje nastavlja uzlaznom putanjom. U prvih 5 mjeseci ove godine ova je županija zabilježila 5 posto više dolazaka i 8 posto više noćenja u usporedbi s itsim lanjskim razdobljem.

 

Od ukupnog broja dolazaka više od 240 tisuća čine strani turisti, dok gotovo 54 tisuće dolazaka pripisuje se domaćim gostima.

 

I mjesec svibnaj je donio dobre rezultate . Brojke pokazuju kako je u 5. mjesecu na području Splitsko dalmatinske županije ostvareno čak 11 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine. Rast je zabilježen i u broju dolazaka, kako domaćih tako i stranih gostiju.

 

U usporedbi s prijašnjim godinama primjetna je promjena u strukturi gostiju koji ovu dalmatinsku županiju izabiru kao destinaciju za odmor.

Jezikom brojki gosti iz Njemačke ostvarili su čak 35.226, dolazaka, zatim gosti iz Koreje 18.609, Francuzi gotovo 17 000, gosti iz Bosne i Hercegovine 15.000 dolazaka. Slijede Amerikanci sa 14.239, te gosti iz Ujedinjeno Kraljevstvo sa 13.764 ostvarenih dolazaka.

 

Ovako dobre rezultate treba pripisati prije svega uspješnimpoduzetnicima u turizmu, ali i dobrom odrađenom marketingu , kao i uspješno odrađenoj prošlogodišnjoj turističkoj sezoni. Mišljenja je čelni čovjek turizma srednje Dlmacije. Ne smje se zapostaviti ni važnost velikog broja manifestacijakoje se organiziraju u pred i samoj sezoni , a koje imaju međunarodni karakter.

 

Uz grad Split ove godine hit destinacija postao je i Trogir . Popularnost na međunarodnom turističkom tržištu ova dava grada dijelom duguju i filmskoj industriji. Snimanje hit serije Game of trhrones , pružile su besplatni marketing na svjetskoj razini našoj županiji , pa je zaočekivati kako će se dobri rezultati preslikati i u samoj špici sezone , ali i u narednim godinama. Z asada booking za 3 ljetna mjeseca u hotelskom i privatnom smještaju, kazuje kako je pred nama rekordna turistička godina .