Trg Franje Tuđmana bit će uređen do sredine 2017. godine

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 8, 2016 |

Trg dr. Franje Tuđmana u Zagrebu bit će uređen do sredine sljedeće godine, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

 

“Da sam malo mudriji tempirao bih do to bude do polovice iduće godine. Ali ja nikad nisam dovoljno mudar. Ali vjerujete mi da će do tad biti uređen”, najavio je Bandić.

 

Projekt uređenja trga, čiji je autor arhitekt Nenad Fabijanić, postoji već tri godine, no ništa nije učinjeno. Za ovu godinu tek 500 tisuća kuna osigurano je u Programu gradnje za tehničku dokumentaciju, no Bandić kaže da će se sredstva naći.

 

“U rebalansu će biti osigurano onoliko novaca koliko Nenad Fabijanić i ekipa, na čelu sa zamjenicom Vesnom Kusin, budu tražili, a da se to terminski može i napraviti. Ne može ništa zaustaviti uređenje najljepšeg trga i ne može ništa zaustaviti da trg dobije i spomenik predsjedniku, najljepši i najveći u Hrvatskoj”, istaknuo je Bandić.

 

Sve to najavio je na otvorenju izložbe radova pristiglih na natječaj za umjetničko rješenje spomenika dr. Franji Tuđmanu u ZG Forumu. No od 22 pristigla rada ocjenjivački sud nije izabrao najbolji već je odabrao četiri jednakovrijedna. Koji će od njih krasiti trg i kako će biti odabran još se uvijek ne zna. Zna se samo da građani o tome neće odlučivati.

 

“Nećemo raditi cirkus od prijedloga, već će struka odrediti”, bio je jasan Bandić. Igor Zidić, predsjednik Ocjenjivačkog suda, objasnio je da je odabirom četiri jednakovrijedna rada posao Ocjenjivačkog suda natječaja, završio. “Sad je stvar naručitelja, Grada Zagreba, da odluči što će dalje”, rekao je Zidić, a gradonačelnik dodao da će se oko načina odabira skulpture tek dogovoriti.

 

Da je prostor trga potrebno hitno urediti, jednoglasni su i autori nagrađenih skulptura.

 

Rješenje uređenja prostora, rekao je gradonačelnik, bit će predstavljeno za dva tjedna.