Traži se prekategorizacija ŽC 3124

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 17, 2018 |

Pokreće se nova inicijativa oko prekategorizacije županijske ceste 3124 od Popovače do Novske u državnu cestu. Riječ je o dionici koja je paralelna autocesti A3 Zagreb-Lipovac. Prema ranije obavljenom brojanju prometa koji prolazi tom dionicom, pokazalo se da je promet tim dijelom itekako gust, što je i jedan od kriterija koji bi mogao utjecati na pozitivan odgovor za prekategorizacijom navedene županijske ceste.

 

Naime, u Gradskoj upravi Popovače održan je inicijativni sastanak na temu prekategorizacije županijske ceste 3124 od Popovače do Novske. Sastanku su, osim predstavnika Sisačko-moslavačke županije, nazočili gradonačelnici Popovače, Kutine i Novske, te načelnik Lipovljana, kao i predstavnici  Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije, Hrvatskih cesta, te Ministarstva prometa. Kako je istaknuo župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić na sastanku je donesen zaključak i inicijativa kojom bi se ta cesta prekategorizirala u državnu cestu i to od kružnog toka u Popovači, od sadašnje državne ceste D36 od semafora, preko Kutine, Lipovljana i u Novskoj kroz samo središte do izlaza na državnu cestu D47 Jasenovac-Novska. Gradonačelnik Popovače Josip Mišković istaknuo je kako je ta inicijativa sada dobila početnu potporu svih relevantnih institucija za tu priču. Prekategorizacijom te ceste dobio bi se alternativni pravac uz autocestu A3, upravljanje nad njom preuzele bi Hrvatske ceste, a Županijska uprava za ceste smanjila bi si troškove održavanja, istaknuo je župan Žinić, te je dodao da ta dionica po svim karakteristikama spada u državnu cestu, što potvrđuje i broj vozila koji njom prolazi, ali i njena funkcija. Uz zahtjev kojeg će uputiti Sisačko-moslavačka županija zajedno s navedenim lokalnim jedinicama, poslati  će se i Elaborat koji će detaljno pokazati zašto je potrebna takva prekategorizacija. Svi sudionici sastanka nadaju se kako će ta  inicijativa ovaj put naići na pozitivno mišljenje onih koji o tome odlučuju A to su Hrvatske ceste te Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.