Traži se povećanje rudne rente

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: prosinac 8, 2016 |

Gradonačelnici i načelnici gradova i općina s područja Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije traže da se poveća rudna renta, te naknada za eksploataciju nafte i plina s bušotina koje se nalaze na njihovom području. o tim temama u Popovači su održali inicijalni sastanak.

 

Predstavnici gradova i općina koji u svojim proračunima imaju određene ili čak značajne prihode od rudne rente, na  inicijalnom sastanku održanom u Popovači, razgovarali su o naplati rudne rente, te o njenoj raspodjeli. Gradonačelnik Popovače Josip Mišković istaknuo je da žele da se dio prihoda od rudne rente koji pripada jedinicama lokalne samouprave izmijeni u njihovu korist, tj. jedinica lokalne samouprave koje na svom području imaju nalazišta. Sudionici ovog sastanka dogovorili su se da se zatraži razgovor u Ministarstvu financija i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike o navedenim temama, na kojem bi se odgovorni  upoznali i s problematikom gradova i općina koji na svom području imaju bušotine za eksploataciju nafte i plina.

 

Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada, naveo je kako je inicijativa sudionika sastanka održanog u Popovači da se poveća ukupni dio prihoda od naftno-rudne rente s 10 posto na 12-15 posto, te također da se izmjene omjeri koji su sada prisutni, i to tako da minimalni postotak koji mora ostati u lokalnim zajednicama bude barem 50 posto. Taj omjer  trenutno je takav da 50 posto ide državi, 30 posto lokalnoj jedinici i 20 posto regionalnoj upravi. Promjene koje po ovim pitanjima predlažu gradovi i općine s područja Sisačko-moslavačke te Zagrebačke županije, podržavaju i druge županije koje ostvaruju značajne prihode od naftno-rudne rente.