Tradicionalni prijem povodom pravoslavnog Božića

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: siječanj 7, 2016 |

Srpsko narodno vijeće održalo je tradicionalni svečani prijem povodom proslave pravoslavnog Božića. Osim pripadnika srpske nacionalne manjine i vjernika pravoslavne vjeroispovijesti prijemu su prisustvovali brojni visoki državni dužnosnici koji su uputili prigodne želje i pozvali na toleranciju.

 

“Poštivanje uzajamnih razlika i vjerovanja da su naše razlike osnova za stvaranje našeg jedinstva u onome na čemu ga treba i ima smisla graditi a to je na pravilima jednakog življenja i na vjerovanju da možemo stvoriti dobro za svakog od nas”, rekao je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

 

Okupljene je pozdravio i predsjednik Vlade.

 

“U privatnoj i javnoj sferi za mene postoji samo jedna Crkva i jedan hram u kojem se molim a to je Hrvatska država. Kad vidim što se sve događalo zadnje četiri godine, kolika količina mržnje, netolerancije, prijezira i dvoličnosti je prepravila naš prostor, pitam se – je li vrijedilo? Vrijedilo je i borit ćemo se i dalje. Moramo čuvati vrijednosti koje smo postigli”, naglasio je Zoran Milanović.

 

OFF: Zagrebački gradonačelnik je još jednom ponosno istaknuo brigu koju hrvatska metropola ima naspram nacionalnih manjina.

 

“U Zagrebu obilježavamo običaje Srba i pravoslavnih vjernika u Hrvatskoj, kao prijatelji izmjenjujemo čestitke i dobre želje u danima u kojima su zgusnuti i pravoslavni i katolički običaji i blagdani pa svima želim Mir božji, Hristos se rodi”, poručio je Milan Bandić.

 

Dodijeljene su nagrade i plakete najzaslužnijim članovima Srpskog nacionalnog vijeća, a na samom kraju lomila se česnica, tradicionalna srpska pogača koja se trga na onoliko komada koliko je članova kućanstva. U jednom od komada nalazi se novčić koji u narednoj godini nosi sreću uspjeh, a on je pripao osobi kojoj će sreća i uspjeh u narednom periodu najviše i trebati – novom mandataru Tihomiru Oreškoviću.