Tjedan talijanskog jezika u svijetu

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: listopad 16, 2017 |

U Zadru je počelo obilježavanje „Tjedna talijanskog jezika u svijetu“, tradicionalne manifestacije koja za cilj ima promovirati talijanski jezik i kulturu. U narednih će se tjedan održati niz aktivnosti u suorganizaciji „Udruge Dante Alighieri“ iz Zadra i „Zajednice Talijana u Zadru“ kako bi se što veći broj ljudi upoznao s talijanskim jezikom koji je bio i ostao jezik kulture i umjetnosti, te s talijanskom ostavštinom koju grad Zadar baštini.

 

Ovogodišnje, 16. izdanje, posvećeno je talijanskoj kinematografiji te se održava pod geslom “L’Italiano al cinema. L’Italiano nel cinema”. Sam program obuhvaća izuzetno širok spektar događanja pa će osim samog upoznavanja s talijanskim filmom biti održane i brojne kreativne radionice. Pritom su postavljene su i dvije izložbe filmskih plakata, od kojih su jednu, naziva „Andiamo al cinema“ napravili učenici Osnovne škole Bartola Kašića.

 

Na otvaranju su bili i predstavnici Grada koji su iskazali svoje zadovoljstvo razinom suradnje s talijanskim udrugama na prostoru Zadra.

Program međunarodnog karaktera organizira se pod pokroviteljstvom talijanskog predsjednika u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Italije i u organizaciji “Accademie della Crusca”, najpoznatijeg istraživačkog instituta za talijanski jezik smještenog u Firenzi,. Nastavlja se brojnim kreativnim radionicama te projekcijama filmova, a zatvara se u subotu.