Svjetski i Europski tjedan novca

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 31, 2017 |

I ove godine u Republici Hrvatskoj obilježava se Svjetski i Europski tjedan novca, putem niza aktivnosti koje će se održavati od 27. ožujka do 2. travnja, kako bi se financijskim obrazovanjem unaprijedila razina financijske pismenosti i omogućilo djeci, mladima i građanima stjecanje financijske kompetencije, nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu. U Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Split na predavanju o Financijskoj pismenosti sudjelovali su i učenici splitskih srednjih škola i gimnazija.

 

 Hrvati su među najgorima u Europi po financijskoj pismenosti, tako ne čudi ni podatak kako je u Republici Hrvatskoj u ovom trenutku prema podacima koje je obradila Fina, zbog neizvršenih osnova za plaćanje, 31. siječnja 2017. godine u blokadi je bilo 328 977 građana. Grad Zagreb i Splitsko – dalmatinska županija prednjače na listi ovršenika, zato se predavanje o Financijskoj pismenosti posvećeno onima koji tek kroče u probleme odraslih.

 

 Predavanje u ŽK Split namijenjeno je učenicima srednjih škola, kojima će uvodno izlaganje o financijskoj pismenosti održati predstavnik Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK, dok će ih predstavnici financijskih institucija upoznati s radom banaka, osiguravatelja, investicijskih i mirovinskih fondova. Zato Matea i Ivan, učenici srednje Ekonomskobirotehničke škole iz Splita, mogu reći da su financijski pismeni. U projektu Svjetskog i Europskog tjedna novca u Republici Hrvatskoj sudjeluju: Ministarstvo financija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska narodna banka i još nekolicina institucija.Ovakvi projekti će doprinjeti razumnijem načinu raspolaganju sredsvima, a najvažnije je da najmlađi uče na greškama starijih.