Svjetski dan srca

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 29, 2016 |

Svaki drugi Hrvat umire zbog bolesti srca i krvih žila.O važnosti zdrave uravnotežene prehrane, redovite tjelesne aktivnosti i prestanka pušenja, danas su mogli doznati Splićan na svojoj Rivi, u sklopu javno-zdravstvene akcije povodom Svjetskog dana srca.

 

Sve su to rezultaiti mjerenja šećera u krvi , kojeg su danas u povoduu Svjetskog dana srca građani uz tlak i tjelesnu težinu, mjerili na rivi, pod budnim okom liječnika kardiologa i epidemijologa nazstavnog zavoda za javno zdravstvo.

 

No nisu svi te sreće. Samo u protekloj godini u Hrvatskoj je zbog kardiovaskularnih bolesti i zatajenja srca umrlo gotovo 25 tisuća ljudi. Izgubili smo cijeli jedan manji grad.  Zato je važno ukazivati na prevenciju, iz dana u dan. Ona može smanjiti rizik od oboljenja krvnožilnog sustava za čak 80 posto. Prevencija ne zahtjeva ni puno vremena ni truda.Analiza po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti uzrok  smrti 53,3 % umrlih žena i 41,3 % muškaraca, iako se vezuju za stariju životnu dob , nerjetko pogađaju i mlađu populaciju

 

 Kad više ne možemo sami utjecat na svoje zdravlje , svakako je potrebno zatražiti ljiečničku pomoć. Dobroje znati da naš kardio tim KBC-a Split, postiže odlične rezultate u liječenju krvožilnih bolesti.

 

No,  još uvijek Dalmaciji nedostaje kardiokirurga baš kao i suvremene opreme za liječenje i diagnostiku , ipak pno što ne nedostaje često može biti od presudnog značaja u uspjehu liječenja.

 

U Europi godišnje umire oko 4 mil. ljudi od kardiovaskularnih bolesti, odnosno 45 % svih umrlih. Stanje je to koje zvoni na uzbunu, odnosno,  kazuje nam, kako treba voditi računa o prvenciji koja u visokom postotku može smanjiti oboljenja pa čak i smrtnost. Zato se današnji Svjetski dan srca obilježava pod sloganom „pokreni svoj život „