Svjetski dan humanosti

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: kolovoz 20, 2015 |

Obitelj Lendl živi u teškim socijalnim i zdravstvenim uvjetima u trošnoj kući u zagrebačkoj Dubravi. Štefica Lendl samohrana je majka dviju djevojaka. Ana, kojoj su 24 godine, teško je bolesna i nepokretna te zahtjeva 24-satnu skrb. Za brigu o svom djetetu gospođa Lendl prima 2500 kuna, dok Ana na temelju invalidnine dobiva tek 1250 kuna. Tako skromna primanja rezultirala su nagomilanim dugovima te je obitelji Lendl neophodna pomoć.

 

“Teško je. Primanja su mala, živimo u trošnoj kući. Usto, dijete je bolesno te bi mi dobro došla pomoć da barem na kratko mogu odmoriti dušu”, požalila se Štefica Lendl, povodom obilježavanja Svjetskog dana humanosti kada joj od od strane Grada i Crvenog križa uručena donacija u hrani i higijenskim potrepštinama. Petar Penava, ravnatelj Crvenog križa apelirao je na građane da svojim donacijama pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

 

“Želimo apelirati na građane da svojim humanim donacijama, jer ovdje se radi o doniranoj hrani i higijenskim potrepštinama od strane građana Grada Zagreba, da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija”, rekao je Penava.

 

Zagrebački gradonačelnik, koji je zajedno sa Crvenim križem, posjetio obitelj Lendl, obećao je konkretnu pomoć. Tako će Grad platiti dugovanje obitelji od desetak tisuća kuna za neplaćene režije. Također, najavio je gradonačelnik, uskoro kreću i konkretne mjere kojima bi grad trebao pomoći svim socijalno ugroženim obiteljima. Već u listopadu na Skupštini bi se trebao naći prijedlog odluke o besplatnom prijevozu za sve njegovatelje u glavnom gradu kao i pomoć u pokrivanju režijskih troškova onim socijalno ugroženim obiteljima čiji troškovi prelaze 2500 kuna.

 

Prema zasad još neslužbenim informacijama u Zagrebu je oko 400 obitelji koje se nalaze u sličnoj situaciji kao i obitelj Lendl, odnosno koriste usluge njegovatelja. Uskoro, ako je vjerovati obećanjima gradonačelnika, situacija bi takvim obiteljima trebala biti barem malo lakša.