Sveta Nedelja kreće u izgradnju i energetsku obnovu zgrada približno nulte energije

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 20, 2018 |

U Svetoj Nedelji održana je Međunarodna konferencija u sklopu transnacionalnog programa Interreg, programa financiranog kroz Europski fond za regionalni razvoj. Predstavljen je eCentral projekt koji podupire izgradnju i energetsku obnovu zgrada približno nulte energije.

 

Prema Direktivi o energetskoj učinkovitosti zgrada od 2019. godine sve zgrade javne namjene moraju biti izgrađene po principu gotovo nulte energije. Zgrada gotovo nulte energije jest zgrada koja ima vrlo visoka energetska svojstva. Ova gotovo nulta odnosno vrlo niska količina energije trebala bi se u značajnoj mjeri pokrivati energijom iz obnovljivih izvora. Upravo to je cilj projekta eCentral preko kojeg će Sveta Nedelja financirati obnovu dječjih vrtića, škola i društvenog doma, istaknuo je Dario Zurovec, gradonačelnik Svete Nedelje: “Značaj je izuzetno velik, svaka kuna, svaki euro koji se može povući iz nekog Fonda ili iz nekog drugog izvora je značajno za grad.”

 

Grad Sveta Nedelja je još 2008. godine krenuo u osvještavanje građana po pitanju energetske učinkovitosti, a mnogi projekti su od tada i realizirani. U sklopu projekta Grad će izraditi dvije studije izvodljivosti s analizom troškova i koristi dogradnje Dječjeg vrtića u Rakitju i izgradnje hospicija i doma za stare i nemoćne osobe u Svetoj Nedelji te po odabranom projektu primijeniti inovativni model financiranja. “Ovisno o nalazima studije vidjet će se koji projekt se može realizirati i shodno tome će se odlučiti koji će se u konačnici realizirati. Ono što je sigurno je nadogradnja vrtića, a ovisno o nalazima studije ćemo vidjeti koji model financiranja je najisplativiji”, kazao je Davor Nađi, zamjenik gradonačelnika.

 

Projekt eCentral važan je za grad Svetu Nedelju, ali i za druge hrvatske gradove jer će se testirati jedan sasvim novi model izgradnje objekta od visoke društvene vrijednosti. “Projekt bi trebao ponuditi neke konkretne alate, softwer, kojim bi se olakšao tehnički dio planiranja u smislu koje mjere primjeniti, koje modele financiranja te izradu studija izvodljivosti, ali i izradu strateških dokumenata koji su ključ razvitka svakog grada”, poručio je ovom prilikom Hrvoje Maras iz Regionale energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske.

 

Uz partnere iz Hrvatske (Grad Sveta Nedelja), u provedbu projekta uključeni su i strani partneri iz Austrije, Mađarske, Italije i Slovenije. Cjelokupna vrijednost projekta je više od 2,5 milijuna eura, dok ukupna vrijednost projekata za Svetu Nedelju, koji se moraju realizirati do kraja 2021., iznosi gotovo 400.000 eura.