Svečana sjednica Vijeća Novske za Dan grada

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: listopad 18, 2017 |

Građani Novske 18.10. slave Dan grada. Tako je to još od ’91.godine, dok već preko 4 stoljeća Novljani na taj dan, na blagdan svetog Luke, tog sveca slave kao svog nebeskog zaštitnika. Svečana sjednica Gradskog vijeća, koja je održana za tu prigodu, bila je prigoda da se osvrne na projekte koji slijede u Novskoj, ali i da se zahvali pojedincima na njihovom doprinosu u razvoju Grada.

 

No, prije svečane sjednice Vijeća, kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u centru Novske brojne su delegacije položile vijence i zapalile svijeće odajući počast poginulim braniteljima. Svečana sjednica Vijeća bila je prigoda da se vodeći ljudi Grada osvrnu na ono što su ostvarili u nešto više od 4 mjeseca otkako su na čelu Grada. Gradonačelnik Marin Piletić tako je istaknuo kako je Novska nakon dugo godina traženja rješenja napokon dobila novu osnovnu školu i to Katoličku osnovnu školu, čime je Grad dobio drugu osnovnu školu, a roditelji mogućnost izbora odgoja i obrazovanja svoje djece. Gradonačelnik je dodao i kako je u srpnju ove godine Novska postala domaćin ispostavi županijske razvojne agencije SIMORA-e, dodajući kako su oni od tada do danas uspjeli prijaviti razvojnih projekata ukupne vrijednosti od 31 milijun kuna. Gradonačelnik je istaknuo kako su u 4 mjeseca realizirani,te dogovoreni brojni drugi infrastrukturni projekti, povećana je i naknada za novorođenčad. Novska je u nadolazećem razdoblju posebno spremna za jedan projekt. Riječ je o projektu poduzetničkog inkubatora, kojeg će Novska dobiti sljedeće godine. To neće biti bilo kakav inkubator, jer će to biti prvi poduzetnički inkubator specijaliziran za informatičku industriju, posebice gaming industriju. Projekt je vrijedan preko 20 milijuna kuna,a s njim će Novska dobiti 2 novouređene zgrade u samom centru Grada. Prisutnima su se obratili i saborski zastupnik Davor Ivo Stier, izaslanica ministrice kulture Ivana Miletić Čakširan, te sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, koji je bio i osobni izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Župan Žinić tako je istaknuo kako mu je ovo prvi puta da je kao župan došao na Dan Grada Novske, te da je po prvi put službeno pozvan na to događanje, što mu je drago, jer je, zajedno sa sadašnjim gradonačelnikom Novske, dok je bio zamjenik sisaćko-moslavačkog župana, puno učinio za Novsku, u nastojanju da taj grad bude kvalitetno mjesto za življenje. Župan Žinić istaknuo je da će Županija s gradom nastaviti realizaciju zajedničkih projekata. Na sjednici su dodijeljena i Javna priznanja Grada. Zahvalnice su primili Atletski klub „NOGA“, Antun Suknaić, te Pčelarska udruga „Metvica“. Povelja humanosti dodijeljena je Kristini i Alenu Gračakoviću, roditeljima teško bolesne Ana Marije.

 

Pismeno priznanje primila je Božica Lončarević, majka poginulog branitelja. Nagrade za životno djelo primili su posthumno Sofija Herceg, te Đuro Vidmarović, dok je Plaketa Grada ove godine dodijeljena sisačko-moslavačkom županu Ivi Žiniću, te biskupu Požeške biskupije monsinjoru Antunu Škvorčeviću. Ovogodišnji Dan Grada Novske, osim nagrađenih, pamtiti će i učenici Osnovne škole Novska. Naime, za njih je otvoreno novouređeno školsko sportsko igralište, čija je obnova upravo bila jedan od zajedničkih projekata Grada i Županije.