Švaljek obećava izgradnju žičare Sljeme do kraja 2018.

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: prosinac 14, 2016 |

Na stanici Dolje, okretištu tramvaja broj 15. trebala bi biti prva stanica žičare Sljeme, žičare koja je zbog kvara, prije gotovo deset godina prestala voziti. Da je realno da bi ona ponovno mogla početi prevoziti putnike već u 2018., najavljuje nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Sandra Švaljek koja upravo projekt sljemenske žičare uvrštava u svoje prioritete.

 

“Imam prilično jasnu sliku o tome što bi trebalo napraviti na izgradnji nove žičare. Znam da treba oformiti ozbiljan i posvećeni projektni tim. Mogu obećati da će izgradnja žičare Sljeme biti jedna od mojih prvih poteza kada postanem gradonačelnica”, najavila je Švaljek

 

Više ne treba niti govoriti koliko se često izgradnja žičare obećava. Gradonačelnik Bandić to čini praktički od kad je prestala voziti, a posljednje što je najavio je da će već krajem ove godine započeti radovi upravo na početnoj stanici Dolje. No Švaljek navodi da su to pusta obećanja.

 

“U nacrtu proračuna koji smo dobili za 2016. sredstva za realizaciju tog projekta nisu predviđena, odnosno predviđeno je točno milijun kuna, a to je iznos kojim se ne može financirati niti projektna dokumentacija koja je potrebna za realizaciju projekta”, kaže Švaljek.

 

Za izgradnju žičare potrebno je oko 150 milijuna kuna, što i nije tako puno za zagrebački proračun težak više od sedam milijardi, smatra Švaljek. No kako u deset godina gotovo ništa nije napravljeno, ostalo je puno posla kako bi se s realizacijom projekta moglo i započeti. Treba donijeti svu potrebnu prostorno plansku dokumentaciju, kvalitetno arhitektonsko rješenje, riješiti imovinsko-pravne odnose na cijeloj trasi buduće žičare, ali i osigurati prilaz početnoj stanici žičare, parkirališna mjesta te napraviti master plan turističkog razvoja Sljemena, pobrojala je kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

 

“Mogu sa sigurnošću reći da ovaj projekt može biti gotovo do kraja 2018. godine”, ističe.

 

Da je Sandri Švaljek Medvednica draga potvrđuje i najava da će u nedjelju započeti sa svojevrsnom sportskom akcijom “Sa Sandrom na Sljeme” na kojoj će joj se pridružiti i građani. Ovaj put do Sljemena će pješice, a u budućnosti možda i žičarom.