Švaljek: HNS se previše zanio u podijeli fotelja

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: veljača 18, 2017 |

Srušiti Milana Bandića cilj je lijeve opcije u gradu Zagrebu, na čelu koje će, sad je već gotovo sasvim sigurno, stajati Anka Mrak-Taritaš, kao kandidatkinja za gradonačelnicu. Mnogi bi u toj koaliciji voljeli vidjeti i nezavisnu Sandru Švaljek nudeći joj i mjesto zamjenice gradonačelnika. No ona takvu ideju odlučno odbacuje poručivši da s korumpiranim HNS-om nije moguća nikakva suradnja.

 

Okupljanje lijeve opcije protiv Milana Bandića u utrci za zagrebačkog gradonačelnika, plan je SDP-a, kojeg je najavio sam predsjednik stranke.
“Potpuno sam svjestan da samo ujedinjena ljevica u Zagrebu može osigurati nužne promjene. Prema tome SDP je spreman za korak natrag, ali to očekujemo od svih. Ne očekujemo tvrdoglavost, bahatost niti lakomost i definitivno ono što ne želimo vidjeti je kruha preko pogače”, rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

 

Korak unatrag značio bi zapravo SDP-ovu podršku HNS-ovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Anki Mrak-Taritaš. U širokoj koaliciji, koja bi okupila stranke SDP, HNS, HSS i HSU, mjesta još ima, a prema neslužbenim informacijama koje su se pojavile u medijima, da napravi korak unatrag SDP bi želio i od Sandre Švaljek, nudeći joj mjesto zamjenice gradonačelnika. No na takve pozive Švaljek je oštro reagirala i putem društvenih mreža.

 

“S korumpiranim HNS-om pa tako i njihovom kandidatkinjom Ankom Mrak Taritaš nije moguća nikakva suradnja”, napisala je na svom profilu.
“Mislim da se HNS toliko zanio u podjeli fotelja da je i meni usput ponudio jednu, jedino što nisu shvatili da ja nisam iz tog filma. Moj je jedini zaključak da klijentelizmu u Zagrebu može stati na kraj jedino nestranački i nezavisni kandidat i jedino nestranačka osoba može srušiti Milana Bandića”, poručila je Švaljek.

 

Za Švaljek, barem za sad, dvojbe nema. Na izbore ide samostalno kao nezavisna kandidatkinja, računajući i na podršku nezadovoljnih SDP-ovih birača.
“Ne vidim zašto bi tradicionalni birači SDP-a glasali za potpredsjednicu HNS-a”, smatra Švaljek.
Glasovi lijevo orijentiranih birača tako će ipak ostati podijeljeni jer Švaljek, kako tvrdi, neće sudjelovati u okupljanju ljevice protiv Bandića. Aktualni zagrebački gradonačelnik, barem zasad, na desnici ostaje sam, jer HDZ na čiju podršku možda računa, još uvijek nije istaknuo svog kandidata.