Švaljek: Gospodarenje otpadom je promašaj

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: listopad 12, 2016 |

Pitanje otpada, vruća je tema u Gradu Zagrebu koji nema plan gospodarenja otpadom, a ni alternativa odlagalištu otpada Jakuševac, kojem prijeti zatvaranje krajem 2018 godine, još uvijek nije poznata.

 

“Trenutni sustav ne postoji, da bi nešto bilo sustav onda mora imati komponente koji čine homogenu koherentnu cjelinu, no kao što vidimo to ne postoji. Postojeći sustav je pun primjera promašaja. Zagreb spada među one gradove koji ne nalaze rješenje za obradu otpada i koji otpad koji se prikupi odlaže bez ikakve obrade”, rekla je Sandra Švaljek, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

 

Ono što je Zagrebu potrebno novi je sustav prikupljanja otpada te obrada i razdvajanje otpada, naglasila je Švaljek.

 

“Perspektiva je da otpad nakon razdvajanja koji će biti odlagan na odlagalištu ima udio prvo 20 posto a u konačnici 10 posto. Ostale mjeru su informiranje građana, sanacija divljih odlagališta, rekonstrukcija Čistoće i konačno pripremu cjelovitog projekta korištenja otpada do sada odloženog na Jakuševcu”, kazala je Švaljek.

 

Na sve veći broj divljih odlagališta otpada, kojih je od uvođenja novog modela odvoza otpada nastalo više stotina, osvrnuo se i idejni začetnik takvog sustava.

 

“Problem će biti riješen preustrojem organizacijskim, tehničkim i kadrovskim unutar Čistoće, ako direktorica to ne učini za mjesec dana doći će nova koja će to napraviti”, istaknuo je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

 

Prema riječima Sandre Švaljek, cijena odvoza otpada ne bi se mijenjala jer njen model predviđa burzu otpada na kojoj bi zarađivala prodajom otpadaka iz zagrebačkih kućanstava, a zarađeni novac reinvestirao u sustav.