Suze Sv.Lovre – Zvjezdano selo Mosor

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: kolovoz 12, 2016 |

Već duže vrijeme udruga Zvjezdano selo Mosor sredinom svakog kolovoza organizira javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini, u Sitnom Gornjem.  Kiša meteora koja se već tradicionalno događa od kraja srpnja do druge polovice kolovoza, znana kao Perzeidi ili Suze svetog Lovre, ove će godine biti posebnija no inače. Zvjezdarnica na Mosoru će za sve zainteresirane biti otvorena već u 19.30 h. Večernji program će ovaj put biti upotpunjen predavanjem Ante Radonića, voditelja planetarija Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu.

 

Predavanje s danas vrlo aktualnom temom “Rakete i svemirski brodovi privatnih tvrtki”, započet će u 20.00 h. Za sve one koji se boje da će bura pokvariti doživljaj ove noći, nema zime. Bura ovom događaju ide na ruku, valaj se tek bolje odjenuti.

 

 Nakon predavanja, astronom-animator ZSM-a Zoran Knez upoznati će posjetitelje s prirodom meteorskog potoka Perzeida, nakon čega će se u slučaju povoljnih vremenskih uvjeta pristupiti promatranju s terase zvjezdarnice. Bude li vedro, za očekivati je opažanje pristojnog broja meteora, budući će Mjesec biti u prvoj četvrti. Promatranje će potrajati do 24.00 h, a na terasi će biti postavljeni i manji teleskopi za promatranje Mjeseca, Saturna i drugih svemirskih objekata. Članovi udruge ZSM će kao i uvijek dosada pomagati okupljenim zvjezdoljupcima tumačenjem onoga što se vidi na nebu, poručio je Tomislav Nikolić, tajnik Zvjezdanog sela Mosor. Ovaj će se fenomen nastaviti sve do 24. kolovoza, no ako želite uživati u pogledu na brojne meteore koji jure nebom, najbolje je da to ipak obavite prije punog mjeseca 18. kolovoza. Najbolje se vide u smjeru sjevero-istoka nakon 22h. Ulaz na Zvjezdano selo Mosor je za sve besplatan i svi ljubitelji meteora i zvjezdanog neba su dobrodošli!