Suradnja Hrvatske i Slovačke

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 15, 2015 |

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa suradnicima u sjedištu županije održao je radni sastanak s veleposlanikom Republike Slovačke Jurjem Priputenom. Razgovaralo se o mogućnostima proširenja ionako dobre suradnje na nizu područja; od gospodarstva do kulture, znanosti i sporta.

 

Izuzetno dobra suradnja između Hrvatske i Slovačke na državnoj ali i na lokalnoj razini više je puta istaknuta tijekom posjeta slovačkog veleposlanika Sisačko-moslavačkoj županiji. Slovačka manjina na području Općine Lipovljani glavna je spona suradnje dvaju naroda. ” Htjeli bi tu suradnju koja postoji na kulturnom planu proširiti i na suradnju na gospodarskom.”, istaknuo je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

 

Dodao je i kako će Hrvatskoj ali i županiji dobro doći iskustvo Slovačke u Europskoj uniji. “Oni su 10 godina u EU i imaju puno iskustva, te su spremni brojne projekte koje su proveli uz pomoć sredstava EU podijeliti s nama.”, rekao je župan.  Juraj Priputen, veleposlanik Republike Slovačke rekao je: “Sada smo već dvije godine partneri u Europskoj uniji, mogućnosti suradnje na brojnim poljima već su proširene a što se tiče gospodarstva granice više ne postoje jer dio smo jednog tržišta.”  Ono što trajno povezuje Slovačku i Sisačko-moslavačku županiju slovačka je manjina na području Međurića i Lipovljana.

 

Napomenimo kako u Hrvatskoj živi 4 753 Slovaka a podjednak je i broj Hrvata u Slovačkoj.