Šuma kao vrijednost i inspiracija

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 15, 2017 |

Šuma, naziv je izložbe koju je na inicijativu Hrvatskog drvnog klastera organizirao Umjetnički paviljon u Zagrebu. Ova zanimljiva suradnja gospodarstva i umjetnosti donosi pregled najznačajnijih umjetničkih djela, od slikarstva do književnosti, inspiriranih upravo šumom. Pokazuje i veliko Hrvatsko bogatstvo, jer ne samo da je Hrvatska bogata šumama već su one i važan dio domaćeg gospodarstva.

 

Osim što su važne u održavanju biološke ravnoteže, brojne su druge blagodati šuma.

 

“One apsorbiraju CO2. Nemjerljiva je njihova uloga u stvaranju kisika, u čuvanju tla od erozija, u zaštiti voda”, pobrojao je Ante Sabljić, član Uprave Hrvatskih šuma.

 

Ove ekološke tvornice dom su brojnih životinjskih i biljnih vrsta te mirna oaza brojnim građanima koji u njih bježe od svakodnevne užurbanosti života. Mirom i ljepotom šume su brojnim umjetnicima bile prava inspiracija, kako u slikarstvu, kiparstvu tako i u književnosti i dizajnu. Sve te inspiracije pokazane su na izložbi Šuma u Umjetničkom paviljonu, koja je dio ciklusa izložbi posvećenih Prirodi.

 

Izložba tako kroz 140 djela iz područja slikarstva, kiparstva i product dizajna, posuđenih iz više od 20 muzeja pokazuje svu važnost, vrijednost i ljepotu hrvatskih šuma.

 

No, osim umjetničkog šume donose i društveno bogatstvo. Hrvatska je među najšumovitijim država Europe tako da one predstavljaju pravu gospodarsku snagu – industrija koja se bazira na šumi zapošljava više od 53 tisuća radnika te čini značajnih 10,5 posto ukupnog izvoza države.

 

“Vjerujem da su na ovaj način posjetitelji postali svjesni koliko je šuma važan identitet Hrvatske”, istaknuo je Marijan Kavran, direktor Hrvatskog drvnog klastera.

 

Izložbu građani mogu pogledati još samo do nedjelje.