Sukobi na aktualnom satu Županijske skupštine

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: listopad 12, 2015 |

Nakon što je početkom rujna dosadašnji nezavisni vijećnik i potpredsjednik Skupštine Sisačko-moslavačke županije Vlado Đaković postao vijećnik Samostalne demokratske srpske stranke ali i potpredsjednik Skupštine, jer ga je na tu dužnost izabrala HDZ-ova većina kao nezavisnog, Hrvatska stranka prava nije uspjela u svom naumu da se na dnevni red današnje sjednice Skupštine uvrsti točka dnevnog reda o izglasavanju nepovjerenja potpredsjedniku Skupštine Đakoviću.

 

Iako je predsjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanki Roksandić HSP uz potpise 1/3 vijećnika uputio zahtjev da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti točka o izglasavanju nepovjerenja potpredsjedniku Skupštine Vladi Đakoviću, od početka rujna članu SDSS-a, taj prijedlog nije prihvaćen.

 

U HSP-u, čiji su vijećnici organizirali i konferenciju za novinare nakon aktualnog sata, smatraju da SDSS nema pravo imati potpredsjednika Skupštine, pa niti vijećnika, jer na zadnjim lokalnim izborima nisu prešli prag. Aktualni sat sjednice Županijske skupštine obilježilo je pitanje vijećnika HSP-a Zdenka Korena temeljeno na lipanjskom izvješću SOE.

 

Pitanje ima li saznanja o djelovanju velikosrpskih organizacija na području Hrvatske bilo je upućeno zamjeniku župana iz redova srpske nacionalne manjine Bogdanu Rkmanu. Odgovor prekida burna reakcija HSP-ova Željka Solde koji verbalno napada i Rkmana i HDZ-ova zamjenika župana Marina Piletića te u konačnici, na zahtjev predsjednice Skupštine, napušta vijećnicu.

 

Vijećnicu napušta i HSP-ov Željko Karadaš, vijećnik Đuro Belovarić kao i gost Sjednice Branko Borković. Živimo u demokratskom društvu, odgovara Rkman, komentirajući činjenicu kako Županijska skupština sada ima podpredsjednika iz SDSS-a.

 

Teške riječi na Rkmanov račun, koji je kao zamjenik župana iz redova srpske nacionalne manjine izabran temeljem odredbi Zakona o pravima nacionalnih manjina, Soldo je izrekao i u prosincu prošle godine dok je bio na dužosti predsjednika Skupštine, nakon što ga je tada novi župan Ivo Žinić izmjestio iz ureda u županiji u koji je potom ušao dožupan Rkman.