Suhomesnate delicije od turopoljske svinje

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: ožujak 13, 2018 |

Salama od turopoljske svinje, špek, šunka i mast – proizvodi su od hrvatske autohtone pasmine koje će ljubitelji suhomesnatih proizvoda moći i kupiti. Željko Stanilović iz okolice Velike Gorice prvi je uzgajivač koji je ove proizvode odlučio i prodavati. Budući da ima tek 4 krmače i dva nerasta, proizvoda je malo i  izuzetno su cijenjeni. 

 

Čak dvije godine Željko Stanilović, jedan od tek 15 uzgajivača hrvatske autohtone pasmine – turopoljske svinje hrani ih prije prerade. Specifičnog izgleda ali i okusa, turopoljska svinja spada u rijetke, gotovo izumrle pasmine. No, da se to ne bi dogodilo mali poljoprivredni uzgajivači i članovi Plemenite opčine turopoljske bore se za očuvanje turopoljske svinje. “Ja u ovom trenutku na svom imanju imam 4 uzgojno valjane krmače i dva nerasta s kojima se i postiže količina za preradu. Imam namjeru i širiti posao ali mi je prostor ograničen. Za sada je ovo testna proizvodnja ali se može povećati tri do četiri puta. Ove smo godine preradili sedam uzgojno valjanih jedinki i napravili smo oko 500 kilograma proizvoda”, kazao je Željko Stanilović. Struktura, kvaliteta i okus mesa ove autohtone pasmine razlikuje se od industrijski uzgojene svinje. Kvaliteti mesa i punoći okusa doprinosi boravak na otvorenom i hranidba prirodnim namirnicama. Iako mali poljoprivrednici na mogu svinje imati u šumskom prostoru , žir primjerice nose iz šume. Takvih problema nema Plemenita opčina turopoljska čije turopoljske svinje cijelu godinu borave na otvorenom šumskom prostoru. Iako ih je malo, mjesta za napretkom i komercijalizacijom itekako ima. “Možemo reći da se i dalje radi o kritično ugroženoj pasmini svinja sa svega nešto više od stotinjak registriranih krmača. To je jedan od razloga zašto ono komercijalno nije došlo do razine kojoj svi težimo. Danas nam je OPG Stanilović pokazao jedan od tih puteva kako kroz preradu i proizvodnju turopoljske svinje koja je zahtjevnija može napraviti kvalitetan proizvod i koji na tržištu može naći svoje mjesto”, naglasio je Juraj Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske. Prepoznali su to i čelnici grada Zagreba i Velike Gorice koji su imali prilike kušati ove delicije. “OPG Stanilović i Željko Stanilović je čovjek koji cijeli život radi taj posao i sada je konačno uspio formirati to u proizvod koji može ići na tržište. On za sada ima male količine ali to je dobar put kojim ćemo sigurno ići i u budućnosti”, rekao je velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić. “Grad Velika Gorica ,koliko vidim, prati ovaj projekt turopoljske svinje a poznato je da Grad Zagreb briše administrativne granice Zagreba i županije kada su u pitanju kvalitetni projekti. Zato ćemo ići zajedno s ovih projektom da očuvamo ovu autohtonu hrvatsku pasminu turopoljsku svinju”, dodao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. 

 

Svaka pomoć je dobrodošla kako bi se povećao broj svinja i kako bi ove delikatese pronašle put do što većeg broja potrošača.