Studenti Sveučilišta u Pečuhu u SMŽ

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 21, 2018 |

U trodnevnoj posjeti Sisačko-moslavačkoj županiji, na studijskom putovanju, studenti su Katedre za kroatistiku i njihovi profesori s mađarskog Sveučilišta u Pečuhu. U sjedištu Županije u Sisku domaćin im je bio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa suradnicima.

 

Nakon predstavljanja Sisačko-moslavačke županije kroz povijest, župan Ivo Žinić je izrazio zadovoljstvo što su studenti za studij izabrali hrvatski jezik. “To je nešto što je velika poveznica između Hrvata ovdje u Hrvatskoj i Hrvata, nacionalne manjine koja postoji tamo u Mađarskoj. Potomci naših Hrvata i naši ljudi izvan domovine, čak još više, osjećaju taj nekakav poriv i poziv prema domovini nego ovdje.” rekao je župan Žinić, koji je  izrazio i nadu kako će studenti ponijeti lijepe dojmove i uspomene s obilaska koje je nakon Siska nastavljeno u Hrvatskoj Kostajnici i Petrinji a uključuje i Ozalj i Zagreb do povratka u Pečuh. Profesor Stjepan Blažetin sa  Sveučilište u Pečuhu pojasnio je: “Katedra za hrvatski djeluje u Pečuhu od 1949. godine, ali nije se uvijek tako zvala, naime to je bio studij, tada nazvan Srpsko-hrvatski ili Hrvatsko-srpski jezik i književnost, a od 1992. godine to je Katedra za hrvatski jezik i književnost, odnosno nakon međunarodnog priznanja Hrvatske studij je razdvojen i studij hrvatskog je tada ostao u Pečuhu, a studij srpskog je preseljen u Szeged.”  Profesor Blažetin istakao je i kako imaju mali broj studenata, na četiri godišta tek negdje 15-20 studenata te dodao kako su Hrvati koji kod njih studiraju mahom pripadnici hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj, a njihovi preci tamo su došli bježeći pred Turcima. Trenutno se procjenjuje kako ih ima između 40 i 50 tisuća.