Struka protiv pripajanja Plesnog centra ZKM-u

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 22, 2016 |

Članovi Zagrebačkog plesnog centra, nakon pripajanja te ustanove Zagrebačkom kazalištu mladih, pokrenuli su peticiju koju je podržala i predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, kojom traže autonomiju Plesnog centra.

 

“Zagrebački plesni centar kao prvi objekt za plesnu umjetnost kojeg su građani platili 36 milijuna kuna se sada netransparentno dodjeljuje ZKM-u i to bez javne rasprave i mišljena struke koja se time ne slaže. Jedan od problema je što plesni umjetnici ne znaju kako će Plesni centar funkcionirati te kako će sezona koja počinje u rujnu, za mjesec i pol dana, izgledati”, istaknula je Jelena Mihelčić, predstavnica plenuma ZPC-a.

 

Osim predsjednice, plesnim umjetnicima podršku su dali i gradski zastupnici.

 

“Zašto Zagreb ne može imati svoju javnu ustanovu za ples po uzoru na druge europske države poput Austrije, Finske, Francuske ili Njemačke? 36 milijuna kuna uloženo je u prosto u Ilici 10 koji jedini prostor u Hrvatskoj namijenjena potrebama plesa, a pripajanjem ZKM-u ovo je jedan korak u nazad za jednu cijelu struku koja doprinosi kulturi Zagreba”, naglasila je Silva Žele, gradska zastupnica.

 

Prvi čovjek hrvatske metropole smatra kako nema potrebe za negodovanjem javnosti jer u poslovanju Zagrebačkog plesnog centra nema značajnijih promjena.

 

“Gasi se mjesto ravnateljice koja je živjela vani a vodila plesni centar u Zagrebu. Svih 40 plesača, cijeli ansambl i dalje će imati prostor u kojem jesu, imat će ista ili veća sredstva te podršku gradonačelnika. Sve će biti u redu i koštat će 20 posto manje”, rekao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

 

Hoće li upravljanje biti kvalitetnije te hoće li biti i jeftinije za vidjeti je nakon početka nove sezone, no ono što je jasno preko dvije i pol tisuće građana, plesnih umjetnika i članova kulturne scene podržava autonomiju Zagrebačkog plesnog centra kroz osnivanje javno-civilne ustanove.