Stres – bolest modernog doba

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: veljača 8, 2017 |

Stres je bolest modernog doba. Okidač je za brojne ozbiljne i potencijalno smrtonosne bolesti. Stresu su posebno izloženi studenti.

 

Sam po sebi stres ne možemo nazvati bolešću. Jedan je to od rijetkih mehanizama u ljudskom tijelu, kažu psiholozi, koji nikada nije evoluirao, od vremena kada je pomagao prvim ljudima u borbi sa životinjama do danas kada nam pomaže u svakodnevnom životu.

 

Stres danas, svima je poznato, nije moguće izbjeći. Dvije pedagoginje i jedna psihoterapeutkinja, u Klubu mladih su zbog toga studente upozorile da ne ignoriraju stres, posebno u vrijeme ispita.

 

Postoji mnogo načina borbe protiv stresa kao što su duboko disanje, meditacija, bolja organizacija vremena ili tjelesna aktivnost. Univerzalni recept pak ne postoji.

 

Iako bolest modernog doba zapravo i nije bolest ona otvara vrata teškim oboljenjima koja mogu završiti sa smrtnim posljedicama, zato je potrebno ponekad stati na loptu, duboko udahnuti i prisjetiti se da u žiotu trebamo prvenstveno uživati.