Što je s reciklažnim dvorištem u Popovači

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 6, 2016 |

Grad Popovača, Fondu za zaštitu okolišta i energetsku učinkovitost, uputio je zahtjev za produljenje roka za izradu projektne dokumentacije za izgradnju reciklažnog dvorišta u Popovači. Upravo je situacija s realizacijom tog projekta bila i jedna od tema posljednje sjednice popovačkog vijeća.

 

Naime, vijećnika Gabrijela Kovačića zanimalo je dokle se stiglo oko osnivanja reciklažnog dvorišta za područje grada Popovača, odnosno do kada se ono planira uvesti u funkciju. Pročelnica za komunalni sustav i prostorno planiranje Popovače, Ivka Nikolić Jež, podsjetila je kako je Popovača još prošle godine bagatelnom nabavom s jednom riječkom tvrtkom ugovorila izradu idejnog projekta za reciklažno dvorište u Popovači. Kako je izvijestila pročelnica Nikolić Jež, prikupljeni su svi posebni uvjeti od svih relevantnih pravnih osoba.

 

Jedino nedostaje, tj. u tijeku je ishođenje mišljenja na ocijenu utjecaja zahvata na okoliš, što je tražio Odjel za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Sisačko-moslavačke županije. Nikolić Jež je navela kako Popovača još uvjek nije dobila traženo mišljenje. Njega izdaje Ministarstvo zaštite okoliša, a ono se još uvijek nije očitovalo.

 

Pročelnica Jež Nikolić izvijestila je vijećnike da je Grad ovih dana od Fonda za zaštitu okoliša zatražio produljenje ugovora za sufinanciranje izrade idejnog projekta za reciklažno dvorište u Popovači, i to stoga što je Popovača u ugovoru navela da će to biti napravljeno do konca ožujka 2016.

 

Sada su zatražena dodatna 3 mjeseca. Uz objašnjenje priložen je i primjerak idejnog projekta i sve prikupljene suglasnosti. Popovačke stručne službe smatraju kako će im zahtjev biti odobren, te da će do kraja lipnja uspjeti ishoditi građevinsku dozvolu. A sve kako bi se do kraja godine u Popovači uspjelo izgraditi reciklažno dvorište. Njegova lokacija u Popovači je u blizini zemljišta bivšeg skladišta STI.

 

Taj je kompleks Grad Popovača kupio upravo s namjernom da tamo bude reciklažno dvorište, ali i smještene još neke djelatnosti. Podsjetimo i to da Fond za zaštitu okoliša u 100- postotnom iznosu financira izradu projektne dokumentacije za reciklažna dvorišta, te u 80-postotnom iznosu sufinancira njihovu izgradnju.