Štete poplava prelaze milijardu kuna

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 18, 2017 |

Prošlotjedna poplava koja je pogodila Zadarsku županiju ostavila je osjetno veće posljedice nego je bilo prvotno procijenjeno. Županija će teško uspjeti sve sama sanirati, a zbog tog je razloga odgođeno proglašenje stanje elementarne nepogode ne bi li se dobilo dodatno vrijeme za zbrajanje svih šteta i kvalitetnije pripremila potrebna papirologija.

 

Iako je zadarski župan Božidar Longin prošlog tjedna u Ninu najavio da će u ponedjeljak biti proglašeno stanje elementarne nepogode za Zadarsku županiju, to se danas ipak nije dogodilo. Nakon sastanka s predstavnicima Grada Zadra, te gradova i općina pogođenih poplavama odlučeno je da će se ići u odgodu proglašenja elementarne nepogode iz više razloga.

 

Glavni razlog odgode proglašenja stanje elementarne nepogode su osjetno veće posljedice u odnosu na one koje su bile prvotno procijenjene. Iznos šteta je prevelik za samu Zadarsku županiju, te će se tražiti pomoć iz Europske unije, ali i od Vlade Republike Hrvatske.

 

Prioriteti obnove su jasni. Županijska infrastruktura, ceste i mostovi od najvećeg su značaja.

 

Najgore je bilo u Ninu čiji je stari dio gotovo u potpunosti poplavio, solana je onesposobljena, a bujica je oštetila i dva mosta. Prema riječima ninskog gradonačelnika Emila Ćurka situacija je normalizirana, no vraćanje stvari u prvobitno stanje će dugo trajati. Ukupan iznos koji će biti potrebno potrošiti na sanaciju posljedica poplave na području grada Nina teško je izračunati, no brojke dosežu desetke milijuna kuna.

 

Župan Božidar Longin za kraj je još jednom pozvao građane da prijave sve štete nastale prošlotjednim nevremenom te je potvrdio da će se stanje elementarne nepogodne proglasiti do kraja tjedna. Sanacija će, pak, potrajati mjesecima.