“Stakleni strop” za žene

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: svibanj 29, 2015 |

U Hrvatskoj i dalje postoji “stakleni strop” za napredovanje žena, spolni stereotipi i rodna nerapravnost, upozorila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić podnoseći Saboru izvješće o radu u prošloj godini.

 

Istraživanje na 500 trgovačkih društava pokazalo je da je, usprkos činjenici da je udio visokoobrazovanih žena na tržištu rada veći od udjela muškaraca, u upravljačkim strukturama ih je manje od 24 posto, da kasnije ulaze u upravljačke strukture od muškaraca, a ranije iz njih izlaze.

 

Postoji i tvrdokorni jaz u plaćama od 10 do 11 posto, upozorila je pravobraniteljica. Što se tiče zastupljenosti žena u politici, pravobraniteljica Ljubičić istaknula je da smo nakon provedenih šest predsjedničkih izbora gdje se kandidiralo 42 muškarca i sedam žena dobili prvu hrvatsku predsjednicu, što bi trebalo, rekla je potaknuti veće uključivanje žena u politiku.

 

Inače, pravobraniteljica je lani radila na 2.588 predmeta što predstavlja povećanje za 21,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Najviše pritužbi odnosi se na ostvarivanje socijalne sigurnosti i radnih prava.