Spor oko Spaladium Arene se nastavlja

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: prosinac 15, 2016 |

Arbitražni sud Stalnog arbitražnog sudišta pri Hrvatskoj gospodarskoj komori je donio pravorijek po kojem se raskida ugovor o javno-privatnom partnerstvu između Grada Splita i tvrtke Sportski grad TPN u stečaju te su sva prava i obaveze prenesene na Grad Split. No, iako je zastupnik jedne od banaka jučer najavio da to znači kako će naplatiti od Grada Splita 53 milijuna eura uvećanih za kamate, u splitskoj gradskoj upravo to danas opovrgavaju.

 

Za potrebe svjetskog rukometnog prvenstva 2009. godine Hrvatska je izgradila niz skupih dvorana. Jedna od njih je i splitska Spaladium Arena koja i danas predstavlja nerješiv gordijski čvor. Banke koje su financirale gradnju Arene podigle su tužbu protiv grada Splita zbog 53 milijuna eura duga.

 

– Bankama je bio interes da se naplate, nisu uspjele i pravna bitka se nastavlja. – Tim riječima se splitski gradonačelnik Ivo Baldasar zadovoljno obratio novinarima koje je pozvao da bi objasnio kompliciranu pravnu situaciju i prenio novosti iz arbitražnog postupka. Mnogo je pitanja i dalje otvoreno, rješenje oko Spaladium Arene još se očito ne nazire, zaboravlja se i da je Vlada vlasnik 50 posto zakupnine. Gradonačelnik je sve ogorčenje sažeo u jednu jaku poruku; ugovor je loš, aneks na ugovor još gori a država katastrofalna. Projekt izgradnje Spaladium Centra izrađen je po modelu javno-privatnog partnerstva za vrijeme mandata HDZ-ovog gradonačelnika Ivana Kureta. Aktualni gradonačelnik se danas u pozivanje na odgovornosti poimence, nije se želio upuštati.Odvjetnik Kruno Peronja koji zastupa Grad je najavio jedan od temelja moguće žalbe, prigovor na nadležnost arbitražnog sudišta. Zasada je sigurno tek da brzog i jednostavnog rješenja – neće biti.