Spomendan rušenja samostana u Karinu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: veljača 13, 2018 |

Ilustracija

 

25 godina prošlo je od razaranja franjevačkog samostana i crkve Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u Karinu. Pobunjeni Srbi, na tada okupiranom prostoru u znak odmazde za VRO Maslenica 13. veljače 1993. godine opljačkali su, miniranjem razrušili i obeščastili crkvu i franjevački samostan u Karinu – spomenik kulture.

 

Bogata je i burna povijest karinskog samostana u kojem franjevci žive od daleke 1429. godine. Osobito teško razdoblje za samostan bilo je za vrijeme Domovinskog rata kad je svo kulturno blago iz njega pokradeno, a samostan miniran i do temelja srušen.Opsežna obnova započela je nakon akcije Oluja, a  najstariji samostan na području Franjevačke provincije presvetog Otkupitelja u potpunosti je uređen 2006. godine. Bio je to najznačajniji zahvat u obnovi sakralne baštine porušene u Domovinskom ratu. Spomendan rušenja samostana i crkve obilježen je hodnjom sudionika do samostana i franjevačke grobnice gdje su položeni vijenci.