Splitski Jadran otišao u rezalište u Torontu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 2, 2015 |

Motorni brod Jadran, koji je 1957. godine sagrađen u splitskom škveru, nakon gotovo šest deseteljaća odlazi u rezalište iz kojeg će recikliran nastaviti svoj život kao dio nekog drugog, novog broda.Riječ je o jednoj zanimljivoj splitskoj priči koja nam je stigla iz daleke Kanade. Donosimo je zahvaljujući kolegama s kabelske televizije iz Toronta, koji su nam ustupili svoje snimke.

 

Jadran je zaplovio na svoju posljednju plovidbu iz Toronta u Port Colborne gdje će biti razrezan. Jadran je sagrađen u splitskom škveru 1957. godine, a nakon porinuća plovio je Sredozemljem na liniji Venezia-Rijeka-Dubrovnik-Kotor-Krf-Pirej. 1975. kupio ga je iseljenik, Slovenac Ivan Letnik i prevezao u Toronto u Kanadi.

 

Letnik je u petnaestoj godini 1956. prebjegao iz Jugoslavije u Austriju, a godinu dana kasnije našao se u Kanadi. U početku je bio ‘mali od kuhinje’ u restoranima, a 1961. kad mu je bilo dvadeset godina, otvorio je jednostavni restoran u Torontu. Upravo je Letnik, nakon dugo vremena odjenuvši svoju kapetansku uniformu Jadran ispratio na posljednje počivalište.

 

“Bilo nam je prekrasno. Ostala su mnoga lijepa sjećanja na posljednjih 40 godina, posebno 70-tih i 80-tih godina”, kazao je Ivan Letnik.

 

Jadran je u torontskoj luci desetljećima bio omiljena atrakcija s nekoliko restorana koji su posluživali morske specijalitete, a svojim atraktivnim ambijentom privlačio je mnogobrojne goste, od onih koji bi poslije posla navratili na piće do vjenčanja i glazbenih i scenskih predstava.

 

No, sporovi oko gradskih pristojbi i sve viši troškovi održavanja ostarjelog broda natjerali su Letnika da 2012. zatvori restoran, a gradske su vlasti ove godine ishodile sudsku odluku da se Jadran otegli iz luke.

 

Uz Jadran, 1956.-1958. sagradena su u splitskom brodogradilistu još dva broda, Jugoslavija i Jedinstvo. Jugoslavija je bila prodana 1971. pa je pod imenom Hermes prevozila turiste u Grčkoj da bi 2011. završila u rezalistu u Turskoj. Brod Jedinstvo prodan je 1978. a pod imenom Ambasador dopro je do dalekog Ekvadora i prevozio turiste na Galapagos. Razrezan je 2005.