Splitski gradonačelnici 1882.-1918.

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: svibanj 12, 2018 |

U Muzeju grada Splita održan je znanstveni skup pod nazivom “Splitski gradonačelnici – od pohrvaćenja splitske Općine do kraja Prvog svjetskog rata (1882.-1918.)” Ovaj simpozij organiziran je zahvaljujući Muzeju grada Splita i Društvu prijatelja kulturne baštine Split kao dio programa ovogodišnje proslave zaštitnika grada Splita, sv. Dujma.

 

U razdoblju od 35 godina , koje je obuhvaćeno znanstvenim skupom o splitskim gradonačelnicima , stanovništvo Splita je poraslo od oko 12.000 na 20.000 stanovnika. Pored novih javnih građevina i stambenih zgrada koje je podigla država, i Općinska uprava je mnogo doprinijela izgradnji komunalnih objekata vlastitim sredstvima . Uređena je nova vijećnica kao sjedište Općinske uprave na Narodnom trgu, sagrađena je suvremena klaonica , općinsko kazalište . Podignut je spomenik pjesniku Luki Botiću na Prokurativama, a 1908.godine izgrađen je i Hrvatski dom u kojem su svoje mjesto našla sva kulturna društva u gradu . Uređen je pazar i plinska javna rasvjeta, te je proširena vodovodna mreža. Za sve to zaslužni su splitski gradonačelnici i lokalna vlast .Sve strane vlasti uvodile su u Dalmaciju svoje upravne sustave , na položaje postavljale tuđince , uvodile svoju kulturu i talijanski jezik u službenu uporabu . U gradovima je to nailazilo na prihvaćanje , dok je s druge strane , većina pučanstava u manjim mjestima i selima uspjela sačuvati svoj način života , govor , tradiciju i običaje. Kako je samosvijest naroda rasla , sve više se narod zalagao za svoj identitet i svoja prava u Splitu i Dalmaciji . Borba između autonomaša i narodnjaka za političku se vlast sve više zaoštravala. Konačno su narodnjaci 1882.godine pobijedili na općinskim izborima u Splitu, a to je obilježeno kao jedan od značajnijih događaja u prošlosti grada . Zadnji autonomaški gradonačelnik bio je Antonio Bajamonti .Prvi narodnjak , a ujedno i prvi Hrvat na čelu splitske Općine bio je Dujam Rendić Miočević izabran 1882., a naslijedio ga je 1885. Gajo Bulat . Do završetka Prvog Svjetskog rata 1918. Godine bilo je na načelničkoj dužnosti ukupno devet načelnika , s time da ih je još troje bilo na čelu splitske Općine u svojstvu komesara.Ukupno je bilo devet gradonačelnika u trideset i petogodišnjem periodu kojeg obrađuje ovaj skup. To su bili Dujam Rendić Miočević , Gajo Bulat , Ivan Manger ,Petar Katalinić ,Vinko Milić , Ante Trumbić , Vicko Mihaljević , Vinko Katalinić i Josip Smodlaka . Austrijske vlasti su u kriznim situacijama uoči i za vrijeme Prvog svjetskog rata raspuštale izabrane gradske uprave, pa su tako gradom upravljala tri komesara. To su bili Slovenac Teodor Sporn ,Frane Madirazza i Vicko Niseteo .

 

U razdoblju od 1882.pa sve do 1918.godine funkciju prvog čovjeka grada pod Marjanom obavljalo je ukupno devet gradonačelnika ,koji su zasigurno postavili temelje i današnjeg Splita .