Splitski Filozofski fakultet će u novu zgradu

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 10, 2017 |

Splitski Filozofski fakultet kupuje zgradu Brodomerkura za 105 milijuna kuna i seli se tamo već na jesen. Potvrdio nam je tu odluku rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđeliunović, na radost svih sadašnjih i budućih studenata koji će nakon lutanja na nekoliko različitih lokacija napokon sva predavanja imati pod jednim krovom.

 

Kupnja zgrade Brodomerkura na Poljičkoj cesti u Splitu rješenje je za smještaj Filozofskog fakulteta u Splitu koje će zadovoljiti potrebe toga fakulteta, ali i Rektorata čiju će se zgradu, koja je procijenjena na oko tri milijuna eura, prodati – zadovoljno će Šimun Anđelinović rektor Sveučilišta u Splitu. Obavljena je i svečana primopredaja odluke Vlade Hrvatske o odobrenju 105 milijuna kuna za kupnju pa će se Filozofski fakultet koji je do sada bio na šest gradskih lokacija smjestiti već u idućoj akademskoj godini, a nakon toga i Rektorat. Kupovina zgrade Brodomerkura ima više prednosti, a jedna od njih je cijena jer bi izgradnja nove zgrade u kampusu bila dvostruko veća i iznosila bi 236 milijuna, te bi bile potrebne minimalno tri godine da se izgradi. Na taj se način Sveučilište oslobađa i od financijskog utega od 1,2 milijuna kuna koje godišnje plaća za najam na Klerikatu. Ova je vijest na posebno odobravanje naišla kod samih studenata Filozofskog fakulteta ali ima i pomalo žala za gradskim lokacijama koje su bile u centru Splita. Ministarstvo državne imovine splitskom je sveučilištu poklonilo tri nekretnine vrijedne 16 milijuna kuna kojima mogu raspolagati i tako financirati kupnju Brodomerkura. Na prodaju će staviti i 2,8 milijuna eura vrijednu zgradu Rektorata u Livanjskoj ulici koja se prostire na 1300 četvrornih metara.