Split gay pride 2015.

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: lipanj 8, 2015 |

Na miran i dostojanstven način održan je još jedan, 5. Po redu Split gay pride. Uz podršku građana, brojnih turista, ali i predstavnika gradskih vlasti okupljanje je počelo u splitskom Đardinu gdje su organizatori naglasili kako ovogodišnji moto „Izađimo u siguran grad“ ne odnosi samo na pripadnike LGTB zajednice, već na sve građane Splita kako bi se spriječilo nasilje u bilo kojem obliku, a time Split postao siguran grad za sve građane.

 

Ni ove godine nije izostala podrška grada, a gradonačelnik Bladasar naglasio je da kao civilizirana i demokratska zemlja, moramo štit ljudska prava pod svaku cijenu. Uz nekolicinu građana, splitskom gay prideu podršku su ipak većem broju dali su turisti iz svih krajeva svijeta, te veleposlanici Švedske i Velike Britanije.

 

Kolona ponosa iz Đardina krenula je u 18 h, a predvodili su je gradonačelnik Ivo Baldasar, njegova zamjenica Aida Batarelo, švedski veleposlanik Lars Schmidt i pomoćnica veleposlanika Velike Britanije Nicole Davidson, a po procjeni policije na skupu se okupilo oko 200 sudionika koje je osiguravalo tristotinjak pripadnika interventne policije.

 

Oko 18. 20 sati Povorka ponosa stigla je do Rive, otkud je krenula dalje prema Voćnom trgu gdje je splitski gradonačelnik objesio zastavu duginih boja, simbol LGBT zajednice. Nakon obilaska grada, program je nastavljen u Đardinu u organizaciji KUD-a Flomaster.

 

U završnim govorima okupljenima su se obratili Sanja Juras, kordinatorica udruge Kontra koja je naglasila kako je zabrinuta, zbog nasilja nad LGBT osobama koje ga doživljavaju svakodnevno, no većina ih to nikad ne prijavi jer ne vjeruju institucijama, no raduje je što se Split gay pride već 3. godinu za redom održava uz podršku gradskih vlasti, što je, smatra, simbol i poruka kako su i LGBT osobe građani Splita.