Solin obećao pomoć svom streljačkom klubu

Kategorija: Sport | Objavljeno: ožujak 9, 2018 |

Solinski straljači  su se s Europskog prvenstva u Mađarskoj ponovno vratili s nizom odličja. Na uspjehu su im čestitali i čelnici grada Solina prigodnim prijamom.

 

Iz mađarskog Gyora s Europskog prvenstva u gađanju zračnim oružjem, najboji hrvatski strijelac puškom Petar Gorša, član solinskog Dalmacijacementa vratio se, s brončanom medaljom. Srebro je pak osvojio seniorski tim u pucanju iz zračne puške u kojem su uz Goršu bili, također članovi solinskog kluba,  Miran Maričić i Marin Čerina. Solinjani i među juniorima, kada je u pitanje pucanje i zračne puške imaju zvijezdu- njihov Borna Petanjek, u timu  s Lukom Štrbencom i Denisom Tomaševićem osvojio je također srebro. Iako je riječ o kontinuitetu u osvajanju odličja na koji su Solinjani već naviknuli, ovakvi uspjesi uvijek su povod za slavlje i dodatne nagrade koje je natjecateljima ali i klubu odlučio dodijeliti solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević.

 

U odnosu na druge klubove u Europi i svijetu koji okupljaju streljače, solinski radi u vrlo skromnim uvjetima. Loša situacija u ovom sportu je i na nacionalnoj razini. Savez novca nema. Klubovi ovise o snalažljivosti svojih čelnika,  odnosno senzibilitetu jedinica lokalne samouprave i sponzora.

 

Solinski Dalmacijacement broji 12 članova u državnoj reprezentaciji, što u seniorskoj, što u juniorskoj. Njihov Petar Gorša među petoricom najboljih strijelaca svijetu.

 

Klubu godišnje za opremu treba između 40  i 50 tisuća eura, bez troškova putovanja na natjecanja. Oprema je skupa, a bez nje vrhunski klub bi u vrlo kratkom vremenu mogao pasti u treću ligu.

 

Pred članovima solinskog Streljačkog  kluba Dalmacijacement još su brojni izazvi. Čak petoro Solinjana sebe vidi na Olimpijskim igrama u Japanu. Tu su i svjetski kpovi u Koreji i Americi te svjetsko prvenstvo u Južnoj Koreji.

 

Ovi vrhunski sportaši od svog gradonačelnika dobili su obećanje kako će im grad pomoći da prebrode financijske poteškoće te im pokriti troškove putovanja, što im Savez trenutačno nije u mogućnosti.  Gradonačelnik Ninčević je upozorio i kako je takvo stanje rezultat nepostojanja strategije razvoja sporta u Hrvatskoj općenito, ali kako neće dozvoliti da njegovi sportaši ne dobiju priliku, odlaskom na Olimpijadu, svjetske kupove i ostala velika natjecanja,  okruniti svoj mukotrpan rad. Kako će se u Solin vratiti s medaljama, više nitko ne dvoji.

 

VEZANI ČLANCI