Solin Mala Gospa

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: rujan 8, 2017 |

Veliki dan za Solinjane. U jednom od najvećih hrvatskih marijanskih svetiša blagdan Male Gospe posebno je svečan. To je ujedno i Dan grada Solina. Tim povodom upriličena je tradicionalna svečana sjednica Gradskog vijeća, a solinskom ulicama prošla je procesija nakon koje je za brojne vjernike služena i sveta misa.

 

Na svetom  tlu Gospe od Otoka, hrvatskom prasvetištu, mjestu prve crkve koju su generacije hrvatskog rodoslovlja posvetile Blaženoj Djevici Mariji , na proslavi blagdana Male Gospe u Solinu okupilo se mnoštvo vjernika  kako bi sudjelovali u svečanoj svetoj misi i procesiji koja je nakon zvona Gospe od Otoka krenula ulicama grada.Središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Gospe od Otoka predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Za vrijeme mise pjevali su članovi  mješovitog zbora Kraljica Jelena. Euharistijsko slavlje uz blagoslov djece i bolesnika u 16 sati predvodio je  don Božo Plazibat, a svečanu misu u 18 sati vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.Proslava Male Gospe posebna je za sve Solinjane jer se ujedno na ovaj dan obilježava i dan grada Solina. Stoga su mnogi uvaženi Solinjani  , ali i prijatelji grada bili su na ovom euharistijskom slavlju.

 

U svetištu Gospe od Otoka također će se 10. rujna svečanim svetim misama obilježiti i Ime Marijino – Gospa Velikog zavjeta, a misna slavlja u 8 , 10 i 18 sati predvodit će don Nikola Mikačić, don Ranko Vidović, te don Matko Džaja.