Slavonskobrodska ulaganja u ekologiju

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: rujan 29, 2016 |

Otkako je u susjednom Bosanskom Brodu obnovljen rad Rafinerije nafte, u Slavonskom se Brodu mjere višestruka odstupanja količine štetnih čestica I plinova. Protiv toga se bori zasad bezuspješno, no kako bi sam grad bio čist pokrenuti su brojni projekti I uloženi deseci milijuna kuna.

 

U posljednjih desetak godina Grad Slavonski Brod uložio je više od 70 milijuna kuna u rješavanje problema otpada. Svrstava to grad tako među najuspješnije u državi po pitanju razvoja ekologije.”Imamo gotovo saniranu deponiju, pripremljeno reciklažno dvorište za deponiju, kandidirali smo sortirnicu vrijednosti 10ak milijuna kuna i uredili smo pristupne ceste. Prije tjedan dana smo otvorili jedno reciklažno dvorište vrijednosti 2.7 milijuna kuna, a bio je i tehnički pregled za drugo dvorište vrijedno 2.9 milijuna kuna”-rekao nam je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. Pripremljeno je I 3000m2 zemljišta za gradnju novog, trećeg reciklažnog dvorišta, dodaje gradonačelnik Duspara.Prošle je godine podijeljeno 12.5 tisuća kanti za papir, redovno se dijele vrećice za korisni otpad. Ekološka je svijest kod građana probuđena, pa su stoga I rezultati odlični.

 

Gradski Vodovod može se pohvaliti kako je kao nositelj IPA projekta pročistača otpadnih voda primjer dobre prakse u Europskoj uniji, dok je Plinarstvo u posljednjih desetak godina sve kotlovnice s nafte prebacilo na plin. Zagađivača tako gotovo u Slavonskom Brodu I nema.