Skup o zapošljavanju osoba s invaliditetom

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: prosinac 6, 2016 |

Na stručnom skupu naziva “Zapošljavanje osoba s invaliditetom, prilika a ne namet”, govorilo se o položaju osoba s invaliditetom na hrvatskom tržištu rada i spremnosti poslodavaca da zaposle sobu s invaliditetom.

 

U Hrvatskoj živi 12% osoba s invaliditetom i jedna od važnijih stvari koju država može učiniti za njih jest da svoje društvo educira kako invaliditet ne znači nesposobnost za rad. Upravo s tim ciljem organiziran je stručni skup u Splitu.

 

Nijedno se društvo ne bi trebalo odreći potencijala i radnog doprinosa osoba s invaliditetom, a posebnu pozornost trebalo bi posvetiti uklanjanju stigmi i pobijanju predrasuda.

 

Prije uvoženja radnika iz drugih zemalja dobro bi bilo obratiti pozornost na vlastite potencijale skrivene na Burzi rada.
Poslodavci s najmanje dvadeset zaposlenika su obvezni zapošljavati osobe s invaliditetom.

 

Jako malo osoba s invaliditetom je zaposleno u javnim tvrtkama ili upravi, a upravo bi oni trebali biti primjer privatnom sektoru po ovom pitanju. Možda će upravo ovakvi skupovi pomaknuti tematiku s mrtve točke i pružiti priliku osobama s invaliditetom da se radom u potpunosti realiziraju kao osobe.