Skriveni habitati i Jadro izvorište života

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: prosinac 27, 2017 |

Splitsko dalmatinska županija ovu će poslovnu godinu završiti na najbolji mogući način. Dva kapitalna projekta vrijednosti nešto više od 60 milijuna kuna, na natječaju EU ocijenjeni s maksimalnim brojem bodova 94,od ukupno 100, što znači da će za njih dobiti 40 milijuna kuna bespovrtanog novca. Riječ je o projektu „Skriveni habitati“ i „Jadro izvor života“.

 

Projekt Skriveni habitati vrijedna je nešto malo manje od 35 milijuna kuna. Eurospkim novcem pokriti će se njegovi troškovi u iznosu od 20 milijuna kuna, dok će ostatka namiriti Županija, Grad Kašetla , Općina Dugopolje, partneri Turistička zajednica Grada Splita, Javna ustanova za krš i more.

 

U sklopu projekta već je započeta izgradnja Centra za posjetitelje u Dugopolju, koji interpretira prirodnu baštinu u neposrednoj blizini turistički najfrenkventnijeg izlaza s autoceste , kako bi se turisti usmjerili na vrijedno povijesno i kulturno nasljeđe županije. Projektom se realizira zgrada i stalni postav za posjetitelje , koji usmjerava turiste na različite lokalitete putem multimedije., aplikacija, te više edukativnih staza i škola u prirodi osmišljenih u suradnji s velikim brojem partnera.

 

Drugi projekt Jadro izvorište života vrijedna je 24 milijuna kuna. Njegov osnovni cilj je valorizacija izvorišta rijeke Jadro.
Žuapnija u pripremi ima još jedna projekt vrijedna 27 milijuna kuna . Riječ je o uređenju Posjetiteljskog centra Biševo. Očekivanja su kako će i on biti ocijenjen najboljim ocjenama.

 

Ugovori za bespovratna sredstav kojima će se financirati dva projekta trebali bi biti potpisani u prvom kvartalu 2018. godine. Rok za njihovu realizaciju je do 2023 godine.