Sjednica zagrebačke Koordinacije za ljudska prava o azilantima

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 13, 2018 |

Članovi zagrebačke Gradske koordinacije za ljudska prava održali su tematsku sjednicu o azilantima i odnosu građana prema njhovoj integraciji. Na sjednici je predstavljeno istraživanje profesora Deana Ajdukovića o stavovima Zagrepčana prema azilantima i imigrantima, a kako su pokazali njegovi rezultati, odnos Zagrepčana prema ljudima u potrazi za srećom je – pozitivan.

 

Više od 1800 građana svih dobnih kategorija sudjelovalo je u istraživanju koje je nastojalo otkriti kako se Zagrepčani odnose prema azilantima, podržavaju li njihov dolazak u Hrvatsku i imaju li prema njima osjećaj straha i nelagode.

 

“I pokazalo se zapravo da građani Zagreba tu, ja bih rekao, generalno govoreći, dobro stoje. Da imaju umjereno pozitivne stavove prema integraciji azilanata, da podržavaju većinu prava koje po Zakonu azilanti imaju što je, naravno, jako važno, kao što je na primjer pravo na učenje jezika i hrvatske kulture, pravo na pristup obrazovanju, zdravstvenim uslugama, socijalnim uslugama….I u tom smislu mislim da zasada možemo biti zadovoljni i ponosni kako to u Zagrebu jest”, kazao je prof. Dean Ajduković Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

 

Istraživanje je predstavljeno na sjednici skupštinske Gradske koordinacije za ljudska prava, održane povodom Svjetskog dana izbjeglica koji se obilježava 20.lipnja. “Mi ovdje ne govorimo o jednom tsunamiju, jednom plimnom valu koji će bilo koju zajednicu preplaviti, mi zapravo ovdje govorimo o ukupno, nešto više od 1500 ljudi za cijelu Hrvatsku”, dodaje prof. Dean Ajduković Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

 

U raspravi koja je uslijedila gradski su se zastupnici izrazili zadovoljstvo rezultatima istraživanja, no i dodali da posla po ovom pitanju još ima. “Trebalo bi možda u gradu Zagrebu nekakav pozitivan PR napraviti, u smislu da oni mogu koji su za to, da nam drže edukacije o svojoj zemlji, da nam pokažu što je specifično, karakteristično za njih, oni koji nisu mogli bi se možda uključiti u nekakav društveno koristan rad”, poručila je Etna Mustapić (365 RIS) članica Gradske koordinacije za ljudska prava.

 

“Tko oblikuje stvarnost? Mediji. I o njima jako ovisi kakva će biti percepcija, medij može prenijeti, ono što je kolegica maloprije rekla, medij može prenijeti kulturu jedne zemlje, može pokazati češće dokumentarne filmove o toj zemlji, o tom ratu, o toj situaciji”, istaknuo je Vojin Perić (nestranački) član Gradske koordinacije za ljudska prava.
“Ono što veseli i što ste naglasili da, vezano za integraciju, a što se tiče obrazovanja, da je to jedan veliki potencijal koji mnogi kod nas cijene i priznaju i zalažu se za njega, a to smo imali prilike vidjeti iz osnovne škole na području Novog Zagreba gdje 30-ero djece, čini mi se, pohađa nastavu i izuzetno lijepo su se već integrirali”, naglasio je Renato Petek (Naprijed Hrvatska) član Gradske koordinacije za ljudska prava.

Gradska koordinacija za ljudska prava radno je tijelo zagrebačke Gradske skupštine, a zadaća joj je brinuti o stanju ljudskih prava i sloboda.