Sjećanje na poginule branitelje povodom Dana Zagrebačke županije

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: srpanj 12, 2018 |

U sklopu višednevnog obilježavanja Dana Zagrebačke županije delegacija predvođena županom Stjepanom Kožićem položila je vijence i zapalila svijeće kod spomen obilježja na mostu na rijeci Kupi u čast poginulih branitelja Domovinskog rata. Istaknuvši kako braniteljima dugujemo vječnu zahvalnost, župan je naglasio kako Zagrebačka županija može biti ponosna na doprinos svojih stanovnika u Domovinskom ratu.

 

Hrvatskim braniteljima možemo zahvaliti što živimo u slobodnoj i suverenoj državi, poručio je prvi čovjek Zagrebačke županije na svečanosti odavanja počasti poginulim braniteljima Zagrebačke županije. “Tijekom Domovinskog rata s prostora Zagrebačke županije, ali i grada Zagreba sudjelovalo je 99 700 branitelja od toga 29 400 iz Zagrebačke županije. Ove godine obilježavamo 25.obljetnicu ustroja županija u Republici Hrvatskoj, pa evo, da nije bilo branitelja, ne bi mogli slaviti ovu 25.obljetnicu niti bi slavili Dan županija. Zato još jednom zahvala svima koji su bili u obrani Domovine, koji su dali svoje živote i koji su nam omogućili da svi zajedno živimo u suverenoj Republici Hrvatskoj”, kazao je Stjepan Kožić (Stjepan Kožić NL) župan Zagrebačke županije.

 

Polaganje vijenaca u Kupu u povodu Dana Županije odraz je poštovanja prema žrtvi branitelja, naglasio je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije i dodao da je zadaća današnjih generacija da ta žrtva nikad ne bude zaboravljena. “Žrtve koje su podnijete u Domovinskom ratu podnijete su za općo dobro, za najviše opće dobro, a to je sloboda jednog naroda. Te žrtve moramo utkati u svoju povijest, ali i ponašanje kao primjer ponašanja u radu za opće dobro. Oni su dali najviše što su mogli dati- svoje živote, a mi moramo učiniti sve da u svom radu za opće dobro slijedimo primjer i da se beskompromisno zalažemo za ove vrijednosti koje su obranjene u Domovinskom ratu”, naglasio je Damir Mikuljan (HDZ) predsjednik Županijske skupštine ZGŽ.

 

U Pokupskom, duž rijeke Kupe, 27.lipnja 1991.godine raspoređena je 2.brigada ZNG-a “Gromovi”. Time je na granici Zagrebačke i Sisačko- moslavačke županije uspostavljena crta obrane s koje se branila Zagrebačka županija, a u spomen na taj datum Zagrebačka županija od 2013. obilježava Dan hrvatskih branitelja.