Sisak se vratio u 1593.godinu

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: lipanj 20, 2016 |

Vitezovi, uskoci, streličari i ostale povijesne osobe koje su obilježile Srednji vijek, okupirali su utvrdu Starog grada Siska gdje je održana manifestacija Bojevi za Sisak.

 

“Mi ovdje s manifestacijom Bojevi za Sisak želimo sačuvati uspomenu na tu čuvenu bitku kod Siska 22.lipnja 1593.godine. Isto tako, nastojimo prezentirati život ljudi toga vremena, način ratovanja, kuhinju i sve ono što bi moglo zainteresirati modernog stanovnika naše države ali i turista koji dođe prvi put u naš grad”, kazao je Vlatko Čakširan, ravnatelj Gradskog muzeja Sisak.

 

Kako bi prikaz bio što vjerniji, sva oprema koja uključuje mačeve, oklope, štitove, lukove, samostrele, tunike i haljine načinjena je ručno i vjerna je kopija originalnih predmeta i odjeće iz toga doba.

 

“Imamo i niz obrtnika i zanatlija koji pokazuju obrtništvo iz tog doba, ali i današnjih koji se predstavljaju sa svojim proizvodima. Bogata je i gastronomska ponuda. Ove smo godine pozvali i one koji imaju orijentalnu ponudu pa smo spojili dvije različite kulture koje su se u 16.stoljeću borile a ovdje ih na neki način spajamo”, naglasila je Milijana Borojević, direktorica Turističke zajednice. Osim Siščana,manifestaciji su prisustvovali i vitezovi iz drugih dijelova Hrvatske.

 

“Mi smo Makovi lakrdijaši, zabavljači. Inače smo obiteljsko, iluzionističko kazalište i u Srednjem vijeku iluzionisti su bili čarobnjaci, a njihovi pomoćnici dvorske lude. Upravo mi to radimo, mi smo ovdje zezamo i radimo čarolije”, kazao je član viteške družine Leonardo Krakić. Ove je godine manifestacija održana dva dana, a planova za budućnost ne manjka.

 

“Priča ima potencijal, mi tu ništa ne izmišljamo, držimo se povijesnih činjenica koje su istinite i samo pričamo priču o tome. Iza nas je i utvrdu Starog grada koja je kulisa i povijesni spomenik tog razdoblja tako da zaista imamo što ponuditi”, dodao je Čakširan. U sklopu Bojeva za Sisak održan je i tradicionalni Savski sajam Lijepa naša Sava, a do utvrde su posjetitelji mogli doći i brodom Juran i Sofija.