Sisak i Županija čelnike biraju u drugom krugu

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: svibanj 22, 2017 |

Župan Sisačko- moslavačke županije bit će izabran u drugom krugu glasovanja iako je aktualnom županu Ivi Žiniću za pobjedu u prvom krugu nedostajalo tek 1 % glasova. I osobu koja će biti na čelu Siska u sljedeće četiri godine Siščani će birati u drugom krugu. Za gradonačelničku funkciju na ovim izborima natjecalo se čak 9 kandidata a u drugi će krug aktualna sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček i HDZ-ov Franjo Šaban.

 

U drugom krugu izbora za župana Sisačko-moslavačke županije, za novi, četverogodišnji mandat borit će se aktualni HDZ-ov župan Ivo Žinić kojem će protukandidat biti SDP-ov Zdenko Vahovec. Od pet kandidata za župana, Žinić je u prvom krugu dobio 49,10 % glasova dok je Vahovec dobio 17,62 posto. U Sisačko-moslavačkoj županiji pravo glasa imalo je 146 356 građana a glasovalo je njih 46,31 posto. U Županijskoj skupštini bit će 19 vijećnika HDZ-ove koalicije, deset iz SDP-ove te po četiri vijećnika MOST-a i koalicije koju je predvodio Vladimir Čavrak. U Skupštini će biti i tri vijećnika koalicije HSS-a i HSP-a predvođene Željkom Lenartom te dva vijećnika koalicije predvođene Darinkom Dumbovićem. Za dožupana iz redova srpske nacionalne manjine izabran je DSS-ov Dušan Bjelajac. I Siščani će u drugi krug izbora. Aktualna gradonačelnica Kristina Ikić Baniček dobila je 46,06 posto glasova a HDZ-ov Franjo Šaban 30,15 posto. Iako je aktualna gradonačelnica, s dobivenih 8 728 glasova osvojila 3000 glasova više od Franje Šabana, Sisak će gradonačelnicu ili gradonačelnika dobiti 4. lipnja. Simbolično, bit će to na sam Dan grada Siska i blagdan njegova nebeskog zaštinika sv. Kvirina. Na području Siska moglo se birati na 70 biračkih mjesta a pravo glasa imalo je 40 235 građana. To je pravo iskoristilo njih 47, 09 % odnosno 18 946. Gradsko vijeće Siska činit će 12 vijećnika SDP-ove koalicije, 11 vijećnika HDZ-ove i dva MOST-ova vijećnika.