Sisak i sredstva iz europskih fondova

Kategorija: Regija Zagreb, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Zagreb | Objavljeno: travanj 26, 2016 |

Gotovo svaka jedinica lokalne ili regionalne samouprave ima poseban odjel kojem je primarna zadaća provođenje ili pomoć kod provođenja projekata čije je financiranje vezano uz Europsku uniju. Tako je i u Sisku, gdje većinu tih poslova obavljaju Sisak projekti. Biti potpora regionalnoj i lokalnoj samoupravi kod prijavljivanja na natječaje Europske unije jedna je od misija Sisak projekata.

 

No koliko ih je do sada realizirano te koji su u tijeku pitanje je koje zanima i sisačke gradske vijećnike. Obnova sisačkog bazena po ESCO modelu u suradnji s APN-om samo je jedan od projekata za koji su povučena sredstva iz Europske unije. Riječ je, kaže gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, o projektu vrijednom 23 milijuna kuna.

 

Tu je, uz projekt asistenti u nastavi, i obnova javne rasvjete, električno vozilo a Grad će dobiti i 235 tisuća kuna europskog novca za električnu punionicu. Gradonačelnica ističe i kako je najveća među otvorenim aplikacijama je 24 milijuna kuna vrijedno uređenje Holandske kuće, koja je trenutno u 3. fazi odobravanja. U Gradu spremno čekaju i raspisivanje natječaja za sredstva Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

 

Spremni su projekti izgradnje dječjeg igrališta i vatrogasnog doma u Topolovcu, za koji očekuju sufinanciranje od 4 milijuna i 350 tisuća kuna. Tu je i projekt rekonstrukcije ceste Svinjičko-Gušće za koju se očekuje više od 7 miljuna i 600 tisuća kuna europskog novca.