Siniša Vuković izložba Brač

Kategorija: Regija Split, Vijesti, VIJESTI, Vijesti iz Hrvatske, Vijesti iz regije Split | Objavljeno: srpanj 11, 2018 |

Nakon što je izazvala veliku pažnju u Splitu i Vukovaru  red je da i na rodnom Braču ponosno predtsavi bogatu kolekciju vriejdnih Biblija.  Izložba ‘Kip Biblije – tijelo jezikâ sa sviju kontinenata’ Siniše Vukovića, predsjednika splitskog ogranka Društva hrvatskih književnika, otvara se u nedjelju u Selcima.

 

Kolekcija broji oko 200 biblija, na svim europskim jezicima, pa i  one na neobičnim pismima s područja nekadašnje Perzije i Indije, te Kine, Japana, i 15ak afričkih jezika. Ova kolekcionarska strast je počela iz neplanirane avanture kad je Vuković bio hodočasnik u Rimu.Biblije sakluplja već 21 godinu. Svakaod njih ima svoju priču, kako je nastala i kako je pronašla put do njegove klolekcije. U sklopu izložbe Vuković će predstaviti i svoju najnoviju, 19. autorsku knjigu ‘Čakavski pištular I.. U tisku je trenutno i nastavak – čakavski pistular 2 koji će obuhvatiuti druge 4 poslanice. Do kraja godine u 5 ovakvih pistulara trebale bi biti tiskane sve poslanice. Ovo nije jedini čakavski prijevod, kaže Vuković, ali je njemu sigurno najdraži.Autor se u prijevodima služio latinskom Vulgatom, provjeravajući svaki detalj posebno. Nije to lak posao, ali mu je otvorilo ideju za još jednu novu studiju.Izložba se u Selcima otvara u nedjeljhu, 15. srpnja, a za sve posjetitelje je otvorena mnarednih mjesec dana.